Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob van Toor
actueel

Halve finale Research Award inspireert en motiveert

Bob van Toor,
27 oktober 2015 - 17:50

De halve finale van de Research Award, georganiseerd door debatcentrum FLOOR, was een razendsnelle variété van onderzoeksgebieden en –methodes. Vier studenten en vier medewerkers, hun onderzoeksvragen rangerend van het voorkomen van sportblessures tot de motivatie van wiskundeleerlingen, werden als finalisten geselecteerd.

Vier minuten om je onderzoek samen te vatten. Het is niet veel tijd, maar de begrenzing was strak en de eindbel onverbiddelijk. Om alle achttien kandidaten aan het publiek op de grote tribune in het Kohnstammhuis te kunnen tonen stuurde presentator Luuk Heezen de onderzoekers met flink tempo van en naar het podium.

 

Het scala aan onderzoeken was dan ook breed: de verlangens van mannelijke sekswerkers, biologisch gevelmateriaal in ontwikkelingslanden, een app voor buurtverbetering en verhalen over morele moed in de financiële wereld passeerden de revue. Elk HvA-domein mocht de afgelopen weken zijn eigen crème de la crème afvaardigen naar de halve finale, om mee te dingen naar eeuwige roem en een geldprijs van 1500 euro.

 

Allereerst beluisterde en beoordeelde de vijfkoppige jury een elftal studenten. Na de behoorlijk soepele presentaties werden Sanne Kapinga en Thirza de Graaf (Domein Gezondheid) geselecteerd voor hun onderzoek naar familieparticipatie in de zorg voor geopereerde patiënten en Kitty Deesker van Digitale Media en Creatieve Industrie over de ontwikkeling van maatvoeringssystemen. Sanne Deckwitz werd genomineerd voor haar prikkelende presentatie over het motiveren van leerlingen getiteld ‘Geschiedenis in de wiskundeles’.

 

 

  

'Goed om zo’n competitie te hebben, het motiveert enorm'

Liever erkenning dan geld
Ook Anton Teeuw (22) en Jasper Rabenort (22, Techniek) gaan door naar de finale. Zij werden door de jury geloofd voor hun onderzoek naar duurzaam, op landbouwafval gebaseerd bouwmateriaal in Kenia. Strak in het pak en glunderend stapten ze het podium af. Jasper: ‘Het is goed om zo’n competitie te hebben; het motiveert enorm – al is het jammer dat de award onder studenten zo weinig bekend is. Het zou heel leuk zijn om te winnen, maar meer om de erkenning dan om het prijzengeld.’

 

Naast de prijzensom is er een publieksprijs van 500 euro; de student-kandidaten hoeven het geld niet verplicht in onderzoek te steken – al is dat in dit geval wel het voornemen: ‘We gaan er niet van naar Kenia, al zouden we dat misschien nèt halen,’ aldus Anton. ‘Maar we zouden het zeker investeren in ons net opgerichte bedrijf om de bouwmaterialen te ontwikkelen.’

 

In de tweede helft volgden de presentaties van medewerkers, met eveneens opvallend veel enthousiasme. ‘Het is voor ons, als HvA-onderzoekers, leuk om vandaag onze resultaten met zo veel mensen te kunnen delen,’ vatte docent Verpleegkunde Marjolein Snaterse het élan goed samen, in haar presentatie over stoppen met roken na een hartinfarct.  

 

Uiteenlopende onderzoeken
Uit het publiek kwamen, mede door het fikse tempo, weinig vragen – de jury had er des te meer: of er al tastbare resultaten van de onderzoeken waren, en of de medewerkers hun onderzoek toepasten in hun lespraktijk. Ook na afloop had voorzitter Ad de Graaf, directeur van de Vereniging voor Hogescholen, voor elke onderzoeker feedback, én een collectieve vermaning dat hun geschreven verslagen nog enige redactie behoefden.

 

Nazli Cila (DMCI) veroverde een plek in de finale met haar app om buurtbewoners spelenderwijs deel te laten nemen in wijkverbetering, Pauline Goense van Domein Maatschappij en Recht met het voorstel om jeugdzorgers efficiënter te trainen door video-opnames van ze te maken en te beoordelen. Verder gaan Marion Smit (Economie en Management) met haar studie van morele moed onder financiële controllers en Angelo Richardsons (Bewegen, Sport en Voeding) plan om blessures bij atleten beter te monitoren, door naar de volgende ronde.

 

Het was geen makkelijke taak om zulke uiteenlopende onderzoeken met elkaar te vergelijken, gaf jurylid Marja Ruigrok na afloop toe. ‘Daarom hebben alle juryleden gekeken naar een eigen invalshoek.’ HvA-medewerker Paul van de Water beoordeelde presentatievaardigheden, Rik Bleeker van het Amsterdam Economic Board de meerwaarde voor het bedrijfsleven en Docent van het Jaar Charlie Mulholland voor het onderwijs.

 

Dagelijkse praktijk
Ruigrok, fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam, beoordeelde maatschappelijke relevantie. ‘Voor mij is zo’n app voor wijkverbetering heel interessant, terwijl sportblessures – wat de stad minder direct aangaat – ook heel goed zijn om te onderzoeken.’ Toch werd uiteindelijk naar de kwaliteit van het onderzoek gekeken. ‘Het onderzoek naar hoe hittegolven worden ervaren op verschillende plekken in de stad kan interessant zijn, maar ik bleef na afloop nieuwsgierig wat nu de toepasbaarheid was – wat kunnen we er in de stad nou precies mee?’

 

Het leuke aan de Research Award, vond Ruigrok, is hoe dicht alle onderzoeken, hoe verschillend ook, op dagelijkse praktijk staan. ‘Ik neem de inspiratie van vandaag zeker mee in mijn werk.’