Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marie Curie, de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar in de Scheikunde
actueel

Zo kom je er als vrouw in de wetenschap

Steffi Weber,
7 oktober 2015 - 10:19

Leuk feitje voor bij de koffieautomaat vandaag: de Nobelprijs voor Scheikunde die vandaag in Stockholm wordt toegekend, ging tussen 1901 en 2014 slechts vier keer naar een vrouw. De laatste keer dat een vrouw hem won is zes jaar geleden.

Het is één van de vele voorbeelden van de problemen die vrouwen in de wetenschap ervaren. Hoewel er ongeveer evenveel mannen als vrouwen studeren, was vorig jaar slechts 17 procent van de hoogleraren in Nederland een vrouw. Daarmee is Nederland één van de slechtste kindjes van de Europese klas.

Foto: Barend Wilschut

En dan maken vrouwen ook nog eens minder kans op de Veni-beurs van NWO, zo bleek uit onderzoek van diezelfde Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De studie werd vrijwel meteen onder vuur genomen door statistici, maar dat vrouwen het vaak niet aan de wetenschappelijke top redden, staat buiten kijf. 

 

Folia vroeg een aantal Veni-laureaten van de UvA hoe zij het hebben aangepakt. Met deze tips sleep je die Veni ook zonder Y-chromosoom in de wacht.

 

Wees zelfverzekerd

Silke Allmann, Veni 2014, plantenfysiologie: ‘Als wetenschapper krijg je voortdurend commentaar van collega’s, en lang niet altijd positief. Vrouwen gaan daar denk ik vaak anders mee om dan mannen. Als een man tien keer commentaar krijgt, waarvan negen keer positief, is hij dik tevreden met die negen positieve opmerkingen. Terwijl de vrouw misschien gaat zitten piekeren over die ene negatieve opmerking. Terwijl het juist belangrijk is dat je met hart en ziel achter je onderzoek staat. Wees enthousiast en ga er 110 procent voor.’

 

....of doe alsof

Sofie Marien, Veni 2014, politicologie: ‘Mensen zeiden vaak: “Je zit heel goed in de materie, maar probeer wat minder bescheiden te zijn.” Dat heb ik eerst moeten oefenen. Ik heb een aantal collega’s uitgenodigd om mij vragen te stellen in een vrij formele setting. Daarbij probeerde ik de vragen niet alleen inhoudelijk te beantwoorden, maar het antwoord ook zo overtuigend mogelijk te brengen. Het is belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt. Een beetje bluffen kan soms ook geen kwaad.’

 

Wacht niet te lang

Sofie Marien: ‘Vrouwen vrezen denk ik, wat vaker dat hun cv nog niet sterk genoeg is en denken dat ze maar beter nog even kunnen wachten tot het beter is. Ik denk dat het belangrijk is om snel je kansen te grijpen en het, als het misgaat, gewoon later nog een keer te proberen. Dan heb je dat hele circuit al eens doorlopen en heb je daarin dus ook al ervaring. En wie weet, misschien had je jezelf wel te laag ingeschat en ben je de eerste keer al succesvol.’

 

Zoek vrouwelijke lotgenoten

Emily Yates Doerr, Veni 2014, antropologie: ‘Ik had het geluk omringd te zijn door inspirerende, vrouwelijke mentors. Dat helpt ontzettend. Ze kunnen zich inleven in je situatie en kennen de obstakels die je als vrouw in de wetenschap kunt tegenkomen. Kortom, zoek vrouwelijke mentors, die zijn nuttig als rolmodel en adviseur.

 

Lees meer over vrouwen in de wetenschap in Folia 6, die vanaf vanmiddag in de bakken ligt.