Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

13 UvA’ers en HvA’ers in Viva400

Henk Strikkers,
6 oktober 2015 - 17:10

Dertien UvA- en HvA-studentes en -medewerkers zijn dit jaar opgenomen in de Viva400, ‘dé lijst met inspirerende vrouwen’ die vrouwenblad Viva jaarlijks opstelt. Zij zijn onderverdeeld in vier categorieën, Creatieven, Knappe Koppen, Krachtpatsers en Wereldverbeteraars.

Van de UvA- en HvA-genomineerden behoren er maar liefst vijf tot de categorie Wereldverbeteraars. Vier van hen maken deel uit van de stichting R4WR. Sophie van Hoof, Monique van der Veeken, Lidewij Ponjee & Carlijn Bettink fietsten deze zomer naar Jakarta om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. De andere genomineerde is UvA-sociologiestudente Justine van de Beek, die samen met de Rotterdamse Anne Ardon het feministische blog Stellingdames.nl oprichtte.

 

In de categorie Krachtpatsers zijn het met name sporters die de UvA- en HvA-nominaties ontvangen. Zwemmer Femke Heemskerk volgt een opleiding sport, management & ondernemen aan de HvA en paralympisch atlete Marlou van Rhijn studeert aan de Johan Cruijff University. Schermster Eline Rentier studeert aan de UvA.

 

De honderd knappe koppen, tenslotte, leveren twee nominaties op voor UvA-onderzoekers. Daphne van de Bongardt, de wetenschapper die onderzoek deed op Lowlands, en chemica Moniek Tromp maken allebei kans op een Viva 400 Award.

 

Naast medewerkers en studentes zijn er ook vele alumni genomineerd. Onder hen zijn onder meer oud-Asva-voorzitter en huidig FNV Jong-voorzitter Esther Crabbendam en rolstoeltennister Jiske Griffioen.

 

Awards

In elk van die vier categorieën wordt door stemmen van het publiek een shortlist opgesteld, waaruit de jury een winnaar kierst. Vorig jaar ging de titel Stoerste Vrouw naar HvA-informaticastudent en paralympisch wielrenster Larissa Klaassen. Of er dit jaar weer een UvA’er of HvA’er in de prijzen valt weten we op 17 november.

 

Update 7 oktober 2015

Ook UvA-sociologe Katusha Sol behoort tot de vierhonderd genomineerden. Zij is één van de drijvende krachten achter het project Buurtcamping.

 

De Italiaanse UvA-promovenda Giulia de Luca is eveens één van de genomineerden in de categorie Knappe Koppen. De Luca, die promoveert bij het Swammerdam Institute for Life Sciences, ontwierp een microscoop die levende deeltjes beter in beeld kan brengen. In diezelfde categorie is bovendien Karla de Bruin genomineerd. Deze forensisch expert van het Nederlands Forensisch Instituut is één dag per week werkzaam aan de UvA.

Lees meer over