Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jan-Kees Steenman/KNAW (cc, via Flickr)
actueel

Hendrik Muller Prijs naar UvA-hoogleraar De Dreu

Willem van Ewijk,
2 oktober 2015 - 16:59

Sociaal psycholoog Carsten de Dreu, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de UvA, ontvangt de Dr. Hendrik Muller Prijs voor de gedrags- en maatschappijwetenschappen. Dat maakte de KNAW vrijdagmiddag bekend.

De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) aan een vooraanstaand onderzoeker in de gedrags- en maatschappijwetenschappen. De Dreu krijgt de prijs, waar een bedrag van 25 duizend euro aan is verbonden, voor zijn gehele wetenschappelijke oeuvre.

 

Thema’s waar De Dreu zich mee bezighoudt zijn onderhandelingsprocessen, conflict en conflictculturen. Hij onderzocht bijvoorbeeld wanneer onderhandelingen tussen personen in kleinere groepen kunnen leiden tot creatievere oplossingen die voor alle leden van de groep voordelig zijn. Volgens de KNAW heeft het werk van De Dreu ‘grote betekenis voor de samenstelling van teams en het bevorderen van innovatie en hoogwaardige besluitvorming’.

 

De Dreu is sinds 1998 hoogleraar aan de UvA. Vorige week kreeg hij nog een fellowship-beurs van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (Nias). Met die beurs gaat De Dreu onderzoek doen naar de rol die conflicten tussen groepen spelen in de evolutie van de mens.

 

De prijs wordt op maandag 14 december uitgereikt in het Trippenhuis in Amsterdam.

Lees meer over