Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wikimedia cc
actueel

Dick Stufkens Prijs voor UvA-chemicus

Joris Janssen,
2 oktober 2015 - 17:23
Betreft
Deel op

Chemicus Tatu Kumpulainen heeft de Dick Stufkens Prijs gewonnen. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt  voor het beste proefschrift dat is voltooid aan de Holland Research School of Molecular Chemistry (HRSMC), een samenwerkingsverband tussen de UvA, VU en de Universiteit Leiden op het gebied van scheikundig onderzoek. 

 

 

Aan de prijs is een bedrag van duizend euro verbonden. Het promotieonderzoek van Kumpulainen ging over zogeheten fotozuren. Dit zijn zuren die nog zuurder worden wanneer ze licht absorberen. 

 

Fotozuren kunnen worden gebruikt bij het aansturen van moleculaire motoren. Dat zijn moleculen die energie omzetten in beweging. Voorbeelden daarvan zijn de zwiepende staart van een zaadcel of door de mens gemaakte nanorobots. De jury zegt in haar rapport te verwachten dat het onderzoek van Kumpulainen aanzet zal geven tot de ontwikkeling van nieuwe door licht aangestuurde processen. 

 

Kumpulainen ontwierp met zijn promotieonderzoek namelijk een geheel nieuwe soort van deze fotozuren. 'Het onderzoek is erg fundamenteel,' zegt Kumpulainen. 'Voorspellen welke concrete toepassingen eruit voort zullen vloeien is lastig.' Volgens de chemicus draagt zijn onderzoek vooral bij aan een beter begrip van de werking van deze stoffen.

 

De prijs zal op 5 november worden uitgereikt.

Lees meer over