Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Schade Maagdenhuis definitief niet verhaald op bezetters

Willem van Ewijk,
1 oktober 2015 - 17:10

Minister Bussenmaker sluit zich aan bij de overwegingen van de UvA om de schade door de bezettingen van het Maagdenhuis en het Bungehuis niet op de bezetters te verhalen. Dit zegt ze in antwoord op Kamervragen van Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA).

Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan de discussie of de bezetters, al dan niet als groep, toch nog aansprakelijk moesten worden gesteld voor de kosten. In augustus werd bekend dat verzekeraar van de UvA de schade aan het Bungehuis en het Maagdenhuis zou vergoeden. Het ging om een bedrag van 668.000 euro, waarvan het eigen risico moest worden afgetrokken. De Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA) schreven daarop in een opiniestuk voor Trouw dat ‘de slopers van het Maagdenhuis’ aangepakt moesten worden. Ze vonden dat er niet genoeg onderzoek was gedaan over hoe de schade aan het Maagdenhuis verhaald kon worden op de bezetters.

 

De minister heeft hier met de UvA over gesproken. Zowel de universiteit als de verzekeraar zeiden dat ze hadden overwogen de kosten op de bezetters als groep te verhalen en de individuele daders op te sporen. Aan beide opties kleefden echter allerlei bezwaren.

'Er zijn honderden vreedzame demonstranten die niet gestraft zouden moeten worden'

De universiteit wilde bijvoorbeeld niet dat studenten en docenten die niets met de vernielingen te maken hadden moesten betalen. Om de individuele daders op te sporen had er onderzoek moeten worden gedaan naar alle docenten en studenten die aanwezig waren in het Maagdenhuis en heel veel van hen zijn nu ‘in een constructieve dialoog zijn met het college van bestuur’ verwikkeld. Zo'n onderzoek zou volgens de UvA de dialoog in gevaar brengen, en dat wilde de UvA niet. De minister stelt dat te begrijpen.

 

Rotte appels

'Willekeur,' zeggen Rog en Duisenberg. In de Kamervragen spreken ze van ‘een passieve aanpak van de hoogopgeleide vandalen van het Bungehuis en Maagdenhuis’ die niet goed te rijmen is met de harde aanpak van voetbalvandalen. De minister verdedigt de aanpak door andermaal te stellen dat er ‘honderden vreedzame demonstranten (zijn, red.) die niet gestraft zouden moeten worden.’

 

In hun Kamervragen vroeg het duo overigens of de UvA als gevolg van de schade een hogere verzekeringspremie moet gaan betalen. De minister wil daar niets over zeggen omdat het ‘vertrouwelijke bedrijfsgegevens’ betreft.