Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Forse stijging UvA op THE Ranking

Henk Strikkers,
30 september 2015 - 21:00
Betreft
Deel op

De UvA wordt in de Times Higher Education (THE) World University Rankings van dit jaar gerangschikt op plek 58. Dat is 19 plaatsen hoger dan vorig jaar. Toch is de UvA niet de hoogst aangeschreven Nederlandse universiteit. Wageningen stijgt van plek 73 naar 47 en is de hoogst genoteerde van het land.

De Nederlandse universiteiten doen het over het algemeen goed op de ranking. Er staan er maar liefst acht in de top-honderd, genoeg om zich te meten met de Europese top; het Verenigd Koninkrijk en Duitsland behalen respectievelijk zestien en negen top100-noteringen, de overige Europese landen moeten het met minder doen.

 

De lijst wordt aangevoerd door het California Institute of Technology, gevolgd door de University of Oxford en Stanford University. Opvallend is het dat voor het eerst in een decennium dat een niet Angelsaksische universiteit een top-10-notering behaalt. Het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich staat op plek 10. Volgens Phil Baty, opsteller van de THE Ranking, is dat symptomatisch voor een 'eroderende positie' van de Verenigde Staten op de gehele ranking, en de eroderende positie van het Verenigd Koninkrijk binnen Europa.

 

De THE Ranking is gebaseerd op vijf factoren: de hoeveelheid onderzoekssubsidies, kwantitatieve onderwijsindicatoren, citatiescore, onderzoeksreputatie en internationalisering. Dat is dezelfde methodologie als vorig jaar.

 

'Grofweg hetzelfde niveau'

Kleine schommelingen op ranglijsten hebben meestal weinig betekenis, ziet ook de opsteller van de THE Ranking Phil Baty. In Folia vertelde hij dat universiteiten tussen plek 31 en 200 grofweg van hetzelfde niveau zijn.

Lees meer over