Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Kamerleden: 'Pak slopers van het Maagdenhuis aan'

Steffi Weber,
2 september 2015 - 11:47

De bezetters van achtereenvolgens het Bungehuis en het Maagdenhuis moeten opdraaien voor de schade die zij daar hebben aangericht. Dat schrijven Kamerleden Michel Rog (CDA) en Pieter Duisenberg (VVD) vandaag in een opiniestuk in dagblad Trouw. 'Het uitgangspunt moet zijn dat de vandaal betaalt,' aldus de politici.

De UvA maakte vorige week bekend dat ze de schade van 668.000 euro inmiddels vergoed heeft gekregen van haar verzekeraars. Een dag eerder had minister Bussemaker van Onderwijs (PvdA) de Tweede Kamer al laten weten dat wat haar betreft de kous af en de kosten dus niet op de bezetters zullen worden verhaald. Het zou moeilijk zijn om te achterhalen wie er precies verantwoordelijk is voor welke schade. Ook zou verhaal de constructieve sfeer op de universiteit kunnen dwarsbomen.

'Wanneer de boel gesloopt wordt door UvA-studenten, worden ze gespaard voor de lieve vrede.'

'Onrechtvaardig en onbegrijpelijk,' noemen Rog en Duisenberg dat. 'Als een groepje jongeren een bushokje vernielt, krijgen ze onmiddellijk met politie en justitie te maken. En terecht. Maar wanneer de boel gesloopt wordt door UvA-studenten, worden ze gespaard voor de lieve vrede,' aldus de Kamerleden.

 

Volgens hen had de UvA schadevergoeding kunnen eisen door middel van groepsaansprakelijkheid. Ook had de universiteit de weg van het strafrecht kunnen belopen. 'De studenten hebben het bedrag misschien niet op de bank staan, maar dan was wel een duidelijk signaal afgegeven: vernielingen worden niet getolereerd.'