Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een bestuurlijke blunder, zo noemen meer dan honderd hoogleraren en docenten van de UvA de Maagdenhuisontruiming van afgelopen zaterdag. In een opiniestuk in nrc.next stellen zij dat het vertrouwen dat de laatste weken langzaamaan weer terugkwam, dit weekend weer is gebruuskeerd. De groep ondertekenaars, die inmiddels is gegroeid tot bijna tweehonderd, vragen zich hardop af of het College van Bestuur kan aanblijven.

‘Met opnieuw een dwangbevel in de hand en de uitnodiging van burgemeester Van der Laan om alles in der minne te schikken negerend, verkoos het College van Bestuur echter de lange lat en het politiepaard van de ME boven de redelijkheid van het overleg,’ zo schrijven onder meer hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen en universitair hoofddocent Olav Velthuis deze ochtend. De brief sluit af met een vraag die slechts retorisch is. ‘Wordt het niet tijd voor een nieuw College van Bestuur dat met schone lei, onbezoedeld door het verleden, daadwerkelijk kan beginnen met het zo broodnodige vernieuwingsproces?’

De brief is inmiddels al ruim 175 keer ondertekend, voornamelijk door medewerkers van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer faculteitshoogleraar Jan Willen Duyvendak, Spinozaprijswinnaar Joep Leerssen en Science in Transition-voorman Huub Dijstelbloem.



'Meer uitleg geven'
Op Radio 1 stelde collegevoorzitter Louise Gunning vanochtend dat ze de ondertekenaars de komende week ‘meer uitleg zal geven over onze beweegredenen’. Desgevraagd liet Gunning doorschemeren dat zij zich nog in staat acht om leiding te geven aan de UvA in deze roerige tijden. ‘Ik denk dat een universiteit een plaats is waar veel gedemonstreerd moet worden, maar ik nodig ze ook uit om te komen praten,’ zo sloot zij af.

Update 13 april 2015 12:00 uur Opsteller Olav Velthuis vertelde zojuist op Radio 1 dat er inmiddels meer dan tweehonderd ondertekenaars van de brief zijn.

Update 13 april 2015 12:07 uur Ook de kaap van de driehonderd is inmiddels gerond.





Update 14 april 2015 12:00 uur Volgens Het Parool ondertekenden inmiddels al ruim 400 UvA-medewerkers de oproep.

Update 14 april 2015 16:45 uur Ook Martijn Hesselink van Rethink UvA/FdR pleit na de ontruiming van zaterdag voor het eerst voor het aftreden van het CvB. Op de site van Rethink UvA schrijft hij:

'Indeed, one of the reasons why I thought Rethink UvA/FdR was more constructive than Rethink UvA was exactly that we were not calling for the resignation of the CvB but instead proposed a blueprint for democratic reform. However, after the events of last Saturday, and especially after the wholly inadequate justification offered by the CvB in its email yesterday, I now have come to believe that this position is no longer tenable.'

Update 15 april 2015 11:15 uur Rethink UvA houdt inmiddels een lijst met ondertekenaars bij. Op die lijst staan inmiddels meer dan 500 namen van UvA-medewerkers.