Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De organisatie Rethink UvA, bestaande uit UvA-medewerkers die voor een nieuwe universiteit ijveren, wil dat het bestuursmodel van universiteiten radicaal op de schop gaat. Daarin steunen zij de studenten van De Nieuwe Universiteit. Dat laten zij vanmiddag in een persverklaring weten. Wanneer hun eisen niet voor vrijdag 6 maart worden ingewilligd, volgen hardere acties, zo staat in een voorstel aan de vergadering. De proposition for action stelt dat stakingen en walk-outs daarbij niet zijn uitgesloten. Of die daadwerkelijk zullen plaatsvinden, wordt nu besproken.

Vorig weekend werd in de hal van het Maagdenhuis Rethink UvA opgericht. Dat is ‘een platform van UvA-medewerkers die hervormingen eisen in de organisatie van onderwijs en onderzoek.’ Het werkt samen met onder meer Humanities Rally, Science in Transition en Hervorming Nederlandse Universiteiten.

Tijdens de persverklaring in het Maagdenhuis was het vanmiddag afgeladen vol. Meer dan tweehonderd docenten waren aanwezig om docent filosofie Gijs van Donselaar de eisen op tafel te horen leggen. Zien was door de grote menigte voor sommigen te hoog gegrepen.

Eisen
De UvA-medewerkers van Rethink UvA willen ‘decentralisering van het bestuur’, ‘verkiezingen voor het aanstellen van de belangrijkste bestuurders’, een terugkeer van ‘echte macht’ bij de gekozen organen als studenten- en ondernemingsraden, ‘herroepingsrecht voor de studenten- en ondernemingsraad wat betreft bestuursbenoemingen’, ‘volledige informatievoorziening en onbelemmerde informatievergaring door de faculteitsraden en ondernemingsraden’ en ‘een onafhankelijke beroepsinstantie of ombudsman’ aan wie geschillen kunnen worden voorgelegd.

Stakingen, bezettingen en andere acties
Net zoals De Nieuwe Universiteit is ook Rethink UvA niet bang om harde deadlines te stellen aan het UvA-bestuur. Wanneer de UvA aanstaande vrijdag niet voldoet aan de eisen die het in een proposition on action heeft opgesteld, zouden er acties kunnen volgen.




‘We will escalate our struggle, including but not limited to walk-outs, teach-ins, symbolic actions, petitions, occupation of UvA buildings and facilities, performances, gatherings and strikes,’ zo is in die proposition on action te lezen.

Of die daadwerkelijk zullen gaan plaatsvinden en of de zes eisen uit de proposition for action daadwerkelijk worden gesteld, is nu onderwerp van discussie.

Update 4 maart 2015 22.00 uur Inmiddels is de definitieve tekst van de eisen vastgesteld. Ook het ultimatum van aanstaande vrijdag staat nog steeds. Dat zorgde voor een direct succes: het CvB heeft contact gezocht met de medewerkers van Rethink UvA en wil snel in gesprek gaan.