Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Ruim 14 miljoen voor regioplan talentontwikkeling Amsterdam

Daniël Rommens,
27 januari 2015 - 08:23
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Metropoolregio Amsterdam investeren samen ruim 14 miljoen euro in het programma 'Werk maken van talent'. Dat maakten beide partijen  bekend tijdens een bijeenkomst bij ict-bedrijf IBM in Amsterdam-West. Het programma is bedacht door UvA-hoogleraar onderwijs- en arbeidseconomie Henriëtte Maassen van den Brink en het pakt de jeugdwerkloosheid in Amsterdam en de regio aan. Vice-premier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) kwam namens het ministerie om de subsidie symbolisch te overhandigen en bracht gelijk een werkbezoek aan het ict-bedrijf dat ironisch genoeg gisteren aankondigde wereldwijd duizenden werknemers te ontslaan.

De Amsterdamse jeugdwerkloosheid steeg in de afgelopen jaren van 7 procent in 2007 naar 16 procent in 2013. Dit heeft voor een deel te maken met het feit dat studenten worden opgeleid voor functies waar geen vraag naar is. Vooral in de ict- en de technieksector is er sprake van een slechte afstemming tussen het bedrijfsleven en het hoger onderwijs. Henriëtte Maassen van den Brink oordeelde gisteren hard over die problematiek. 'We praten al jarenlang over het afstemmen van de wensen van het bedrijfsleven en de curricula van het hoger onderwijs, maar het wil maar niet lukken.' Het plan is overigens niet alleen op hoger onderwijs gericht, ook het op mbo-niveau wordt aan de jeugdwerkloosheid gewerkt.

Henriëtte Maassen van den Brink Henriëtte Maassen van den Brink, de bedenker van het regioplan

Make IT Work
Het regioplan moet negen duizend studenten en afgestudeerden gaan (om)scholen waardoor zij de kennis en vaardigheden beschikken die hen aan een baan zal helpen bij bedrijven als IBM. Dit gebeurt door middel van tien projecten, die door verschillende onderwijsinstellingen en de organisaties worden uitgevoerd. De HvA gaat via het programma Make IT Work 180 (ex)-studenten omscholen voor een ict-functie, omdat daar op dit moment naar arbeidskrachten wordt gevraagd. De UvA doet hetzelfde, maar richt zich daarbij in het project op afgestudeerden die nu als zzp'er werken.

Huib de Jong, rector van de HvA, zei zich te gaan richten op alle afgestudeerde hbo'ers die op dit moment geen werk kunnen vinden. 'In de altijd maar vernieuwende ict-sector zijn mensen nodig die breed geschoold zijn. We kijken naar alle hoogopgeleide werkloze jongeren in Amsterdam en bieden hen met ons project een kans om zich om te laten scholen naar de ict, zodat ze daar werk kunnen vinden,' aldus De Jong.