actueel

Nieuwe bibliotheek Roeterseiland - 'Niet meer zo'n vies tl-hok'

Peter Boek,
2 september 2014 - 13:19
De Roeterseilandcampus heeft sinds gisteren een nieuw studiecentrum. Onder geboor en gehamer en terwijl de computersystemen werden aangesloten zittten de eerste studenten er te studeren. De komende weken moet het Library Learning Centre helemaal af zijn, zodat studenten in alle rust kunnen werken en - niet onbelangrijk - koffie kunnen halen in de nieuwe mensa, nu simpelweg 'het restaurant' gedoopt.

Het Library Learning Centre van de campus is het resultaat van de modernisering en integratie van de oude studiezalen in het H-gebouw, de Pierson Reveszbibliotheek en het restaurant Agora en biedt plaats aan ruim achthonderd studenten, waarvan 175 gebruik kunnen maken van een PC. Op de begane grond zijn nog eens ruim 300 plaatsen beschikbaar. Voor de studenten met laptops zijn er snel draadloos internet en voldoende stopcontacten. Het complex is ondanks de sjieke naam dus eigenlijk niets anders dan een grote, moderne studieruimte annex bibliotheek.

Uitnodigender
'We wilden een duidelijke modernisering van de bibliotheek, dus minder boeken en meer ruimte voor digitaal,' vertelt Robin van Schijndel, manager ontwikkeling van de nieuwe bibliotheek. 'Boeken zijn evenwel binnen een dag op te vragen bij het depot.' Van Schijndel vindt het grootste verschil het gevoel dat de student gaat hebben bij het gebouw. 'Vroeger kwam je hier om even wat te eten of om af te spreken. Nu denk ik dat studenten hier een hele dag kunnen doorbrengen. Het gebouw is veel uitnodigender geworden.'

De mondjesmaat aanwezige studenten zijn inderdaad te spreken over de nieuwe studieruimte. 'Het is licht en overzichtelijk geworden, niet meer zo'n vies tl-hok. De tegels in de hal vinden we alleen wat minder mooi.'

Om het nieuw gebouwde trappenhuis heen is een 'verticaal plein' aangelegd. Van Schijndel: 'Dit is een ruimte die zich herhaalt op elke verdieping. Hier zijn de lawaaierige machines en kan je je vrienden ontmoeten. Een glazen wand scheidt deze ruimte van het studiecentrum, waar studenten stil kunnen werken. Beneden is tot 2016 nog het restaurant, dat daarna naar het A-gebouw verhuist.'

In lijn met het UvA beleid van campusvorming verdwijnen de kleine individuele bibliotheken, die met grotere studieplekken zijn samengevoegd in het gebouw.

Foto's van de bouw en opening van het Library Learning Centre, gemaakt door Monique Kooijmans, zijn via deze link te bekijken