Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Studiepuntrecordhouder wordt binnenkort wéér eerstejaars

Clara van de Wiel,
27 juli 2014 - 09:30
Betreft
Deel op
Eerst moet je rechten studeren en dan pas iets anders, dat was altijd al zijn uitgangspunt. En zijn kennis van juridische trucjes blijkt Vincent de Haan wederom goed van pas te komen. Na al zeven jaar op de UvA te hebben rondgelopen, heeft hij wederom een manier gevonden door te studeren. Over iets meer dan een maand start de studiepuntrecordhouder met de opleiding geneeskunde.

Probleem
Een interview met Vincent de Haan dat in Folia en het Parool verscheen, zorgde eerder dit jaar bij velen voor ongeloof en verwondering. In zeven jaar wist hij een recordaantal studiepunten van 739,5 bij elkaar te sprokkelen. En hoewel hij zes studies aan vier verschillende faculteiten volgde, betaalde De Haan nooit meer dan het reguliere collegegeld.

Deze zomer leek er met het afronden van zijn twee masters rechten en bachelor psychologie echter toch een einde te komen aan De Haan’s studieloopbaan. Anderhalf jaar geleden anticipeerde hij naar eigen zeggen al op dit ‘probleem’. Een oplossing lag wellicht in de door hem al eerder gebruikte ‘bijvakkenconstructie’: ingeschreven staan bij een ‘goedkope’ studie om vervolgens bijvakken bij alle andere studies te kunnen volgen. De Haan: ‘Ik moest dus alleen een goedkope studie zien te vinden. En toen bleek het verhoogd collegegeld niet te gelden voor gezondheidsstudies. Als ik daar werd aangenomen, zou ik dus gewoon verder kunnen studeren.’

Klein probleem was alleen dat De Haan op het VWO geen biologie had gedaan. Vorig jaar zomer legde hij daarom aan de Open Universiteit alvast het voortentamen biologie af. Een paar middagen studeren en een toets van drie uur, meer moeite kostte dat hem naar eigen zeggen niet. Met zijn 7 mocht hij zich aanmelden voor de decentrale selectie van geneeskunde.

Dit voorjaar werd hij getoetst op zijn algemene kennis van de biologie. ‘Daarover was ik erg onzeker,’ vertelt De Haan. ‘Maar het resultaat heeft me aangenaam verrast. Ik hoorde bij de beste tien van de zeshonderd deelnemers.’ Ook voor de tweede selectieronde slaagde De Haan met vlag en wimpel. Vorige week vrijdag kreeg hij het definitieve bericht: vanaf september staat hij weer ingeschreven als eerstejaars geneeskunde.

Medisch onderzoeker
Of hij nu ook echt de volledige opleiding tot arts gaat volgen? De Haan zegt het nog niet te weten. ‘Het oorspronkelijke idee was die inschrijving alleen te doen om bijvakken bij andere studies te kunnen volgen. Maar toen ik me ging inlezen bleek die fysiologie van het menselijk lichaam toch wel verdomd interessant. Dus ik denk dat ik toch gewoon ga beginnen met geneeskunde. En dat ik daarnaast wat mastervakken bij wiskunde ga volgen.’

Hoewel hij voor de normale prijs mag doorstuderen, komt er in september wel een eind aan de mogelijkheid te lenen bij DUO. Een probleem, erkent De Haan. ‘Ik moet wel eten, en misschien wil ik ook wel een keer naar Amsterdam verhuizen.’

Toch ziet hij mogelijkheden. ‘Het aardige is dat er op het AMC nog geen bindend studieadvies geldt. In principe kan ik er dus zo lang als ik wil over doen.’ Zijn plan is dan ook rustig een baan te zoeken en daarnaast te bekijken hoe goed geneeskunde bevalt. De Haan: ‘Het leukste zou ik het vinden, om ergens op een flexibele manier geld te verdienen en daarnaast verder te kunnen studeren.’ Arts worden ziet hij niet zo zitten, maar medisch onderzoeker lijkt hem wel wat.

Met de drie scripties die De Haan deze zomer moet afronden, ligt hij overigens op schema. ‘Één is al af en nummer twee hoop ik volgende week in te leveren. Dan heb ik augustus nog tijd om de derde af te maken.’ Wellicht is De Haan daarmee nog vóór de jaarlijkse intreeweek klaar. Zijn uitnodiging heeft hij in elk geval alweer ontvangen.

Lees het eerdere volledige interview met Vincent de Haan hieronder terug:



 
Lees meer over