Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Voorzitter van het College van Bestuur van de UvA en HvA Louise Gunning is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw in de wereld van onderwijs en wetenschap. Maandagavond maakte het feministisch opinieblad haar jaarlijkse Opzij Top-100 van machtige vrouwen van Nederland voor de vijfde keer bekend.

Vorig jaar stond Gunning in de categorie onderwijs en wetenschap ook al op de eerste plaats. Daarvoor stond ze drie jaar achtereenvolgens op één in de categorie gezondheidszorg, als bestuursvoorzitter van het AMC en voorzitter van de Gezondheidsraad. Het maandblad licht Gunning om die reden speciaal uit en noemt haar ‘al vijf jaar oppermachtig’.

Lijst
Universiteitshoogleraar aan de UvA Louise Fresco voerde in 2011 de onderwijs top tien aan. Vorig jaar zakte zij naar plaats vier, om dit jaar weer een plaats te stijgen naar de derde positie. Op de tweede plaats staat dit jaar net als vorig jaar bestuursvoorzitter bij de Erasmus Universiteit Pauline van der Meer Mohr. Tini Hooymans, lid van de raad van bestuur van TNO en bestuurslid bij de Radboud Universiteit, is dit jaar vierde in de top tien.

Criteria voor een positie in de lijst zijn onder andere de macht die voortkomt uit hun functie,  het gebruik van hun functie om dingen te veranderen, het hebben van een nevenfunctie en of zij inspireren. In de categorie politiek staat onderwijsminister en voormalig HvA-rector Jet Bussemaker als nieuwkomer op nummer twee. Tot machtigste vrouw van Nederland werd dit jaar minister van Volksgezondheid Edith Schippers gekozen.