actueel

Facebookhit: 'Gewoon wat een studentje 's avonds eet'

Hester Hinloopen,
16 juli 2013 - 15:30
Pasta, diepvriespizza’s of af en toe eens een ‘gezonde’ maaltijdsalade. Menig student beperkt zich tot het gemak van een snelle en goedkope maaltijd. Niet omdat drie keer in de week rijst met kip nu zo lekker is, maar voornamelijk omdat iedere avond weer iets nieuws op tafel zetten nogal wat creativiteit vergt. Voor alle studenten die regelmatig inspiratieloos door de supermarkt struinen, biedt oud-HvA studente interactieve media Leonie ter Veld (23) de oplossing met haar blog: gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.nl

Leonie post bijna iedere dag vanuit haar studentenhuis in Amsterdam foto’s van haar avondeten op haar blog. Haar pagina wint steeds meer aan populariteit onder de studenten, met tienduizend pageviews per dag en meer dan 29.000 likes op Facebook is ze voor velen een inspiratiebron.

Hoe kwam je op het idee? Er zijn toch voldoende sites met recepten?
'Het idee ontstond deels toen ik nog studeerde. Ik liep stage bij DeLaMar Theater en ik vond het leuk om daarnaast nog een ‘eigen projectje’ te hebben. Daarnaast postte ik al regelmatig foto’s van m’n eten op Facebook. Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op en steeds meer mensen vroegen me waarom ik niet een eigen blog begon… Ik dacht: waarom ook niet? En zo is het balletje een beetje gaan rollen. En nee, ik was niet altijd bezig met het maken van moeilijke gerechten maar wel vroeg ik ’s ochtends al aan mijn moeder wat we ’s avonds gingen eten. Avondeten vond ik altijd zo lekker dat ik me daar aan het begin van de dag al op kon verheugen, op die manier was ik met eten bezig. Het is dus niet zo dat ik altijd kookboeken uitploos.'

Bedenk je de recepten zelf?
'Af en toe kijk ik op sites als allerhande.nl maar meestal bedenk ik recepten zelf. Ik haal inspiratie uit al reeds bestaande gerechten en uit tips van vriendinnen. Soms loop ik door de supermarkt en dan zie ik een ingrediënt waar ik dan zelf weer andere combinaties bij bedenk. Ik heb een kookboek van Jamie Oliver maar vaak heb ik geen tijd om die gerechten helemaal te maken dus dan geef ik er mijn eigen draai aan door de helft van de ingrediënten weg te laten bijvoorbeeld. Ik ga altijd naar de Albert Heijn, puur en alleen omdat hij het dichtst bij me in de buurt zit. Als het een andere keten was, dan zou ik daar boodschappen doen. Meestal haal ik ook alles uit één winkel, ik heb geen zin om ’s avonds nog vijf winkels door te struinen.'

Varieer je bewust met ingrediënten? Vlees/vis, pasta/aardappelen, vegetarisch…
'Ik eet waar ik zin in heb. Soms als ik op de homepage zie dat ik al drie keer iets met rijst heb gegeten deze week dan probeer ik wel iets met bijvoorbeeld aardappels te koken. Maar soms als ik op maandag iets met paprika’s heb gemaakt en er is nog over dan gebruik ik het de dag erop weer zodat ik niets weg hoef te gooien. Mijn favoriete gerecht is kip in bladerdeeg met zongedroogde tomaatjes en roomkaas. Ook couscous vind ik de laatste tijd erg lekker. En ja, natuurlijk heb ik niet altijd zin en tijd om te koken en fiets ik wel eens langs de snackbar. Maar ook dan post ik dat gewoon op mijn blog.'

Je foto’s zien er gelikt uit.
'Nadat ik heb gekookt en mijn bord heb opgeschept neem ik snel een aantal foto’s voordat het koud wordt. Ik heb al een aantal jaar een spiegelreflexcamera waarmee ik de foto’s schiet. Als ik kijk naar mijn eerste postings dan zie ik wel dat ik beter ben geworden in de loop van de tijd.'

Waarom staan er geen prijzen bij je gerechten?
'Dat is een bewuste keuze omdat ik niet in een bepaald hokje geplaatst wil worden. Ik wil kunnen koken wat ik wil zonder dat het per se super gezond of heel goedkoop moet zijn. Dan zou ik mezelf erg beperken. Naast het feit dat ik me niet aan banden wil leggen, is het soms ook lastig te achterhalen wat het gerecht precies heeft gekost omdat ik vaak verschillende restjes gebruik. Heel af en toe zet ik het er wel bij, ik had laatst bijvoorbeeld garnalen gekocht van acht euro. Ik at er echter vier keer van, dus zo viel het wel weer mee qua prijs.'

Hoeveel tijd ben je er aan kwijt per dag?
'Koken duurt een half uur, foto’s maken vijf minuten, eten en bloggen ook een halfuur. Bij elkaar dus een uurtje per dag. Bijna altijd ben ik er 's avonds ook nog mee bezig, dat kan oplopen tot anderhalf of twee uur. Ik krijg zoveel leuke en enthousiaste reacties via Facebook en e-mail waarop ik per se wil antwoorden.'

Je blog wordt tienduizend keer per dag bekeken, je bent te gast geweest bij 3FM en onder meer Het Parool besteedde aandacht aan je pagina. Ben je nu beroemd?
'Mijn familie, vrienden en collega’s grappen er wel eens over, maar nee.'

Denk je dat je hier nog lang mee doorgaat?
'Ik zit er op dit moment totaal niet over na te denken om te stoppen. Ik ben nu bezig met het kijken naar wat de mogelijkheden zijn om mijn blog te verbeteren zoals de zoekmachine vernieuwen en de pagina mag wel weer eens een andere look krijgen. Ook wil ik mijn blog graag op een eigen domein. Zelfs denk ik er over na om een eigen kookboek of applicatie te ontwikkelen.'
Lees meer over