Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Klachten over nieuw roostersysteem

Jeff Pinkster,
4 oktober 2011 - 13:45
De koffie- en theepauzes zijn afgeschaft, lestijden geharmoniseerd en voortaan mag er tot diep in de avond worden lesgegeven. Het nieuwe roostersysteem op de HvA veroorzaakt al veel klachten.

Zo verspreidt het Domein Media, Creatie & Informatie (DMCI) vanwege capaciteitsproblemen in het Singelgrachtgebouw de lessen voortaan over vijf dagen. ‘Voorheen waren de lessen verspreid over drie dagen,' zegt Sebas Veeke, die als domeinraadvoorzitter veel klachten van studenten opneemt. 'Studenten komen nu in de problemen met hun bijbaantje. Bovendien neemt het aantal tussenuren enorm toe. Zo ontving ik een klachtenbrief namens twee klassen die op een dag aaneengesloten tussenuren hebben van tien voor half tien in de ochtend tot half acht in de avond.’

Het nieuwe roostersysteem is een kleine twee maanden geleden ingevoerd. Door onder meer de koffiepauzes van twee keer een kwartier per dag af te schaffen en de lestijden te harmoniseren wil het hogeschoolbestuur het aantal contacturen vergroten. Maar volgens de domeinraden en de Centrale Medezeggenschapsraad leidt het tot rare problemen.

‘Alle medewerkers mogen nu een pauze van tien minuten opnemen in hun eigen les,’ zegt Veeke. ‘Het kan dus zo zijn dat een docent tien minuten eerder stopt en de volgende docent begint met een pauze van tien minuten. Dat gaat uiteindelijk dus juist ten koste van de lestijd.’ Docenten Frans Kraal en Willem Brouwer betogen deze week in Folia Magazine zelfs dat de hogeschool hiermee de arbeidstijdenwet overtreedt.

Een ander veel gehoorde klacht: reistijden die niet meer ingeroosterd worden. ‘Voor studenten van ons domein die een minor volgen wordt geen rekening meer gehouden met de tijd die ze nodig hebben om van de ene naar de andere locatie te reizen,’ zegt Veeke. ‘De lestijden zijn nu overal gelijk.  Roosteraars lijken daardoor geen rekening meer te houden met de locatie. Zo kan het dus zijn dat je nul minuten de tijd hebt om van het Singelgrachtgebouw naar de Duivendrechtsekade te reizen.’