Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'Helft instromende studenten HvA heeft moeite met taal'

Jeff Pinkster,
28 maart 2012 - 10:49
Bijna de helft van de studenten die start met een opleiding aan de HvA heeft in het propedeusejaar moeite met de Nederlandse taal. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Studentenzaken.

In samenwerking met de dienst heeft het Domein Techniek als eerste een grootscheeps taalprogramma opgezet om de achterstanden weg te werken. ‘In het hbo is het taalniveau van veel instromende studenten eigenlijk te laag om succesvol te studeren,’ zegt Mayke Rameckers, docent Nederlands bij de Dienst Studentenzaken. Gesprekken met docenten en opleidingsmanagers maakten duidelijk dat bijna de helft van de studenten in het propedeusejaar niet het niveau haalt dat van ze verwacht wordt.

Om het taalniveau naar een hoger plan te tillen is de dienst samen met het domein in 2010 gestart met het invoeren van nieuw taalbeleid. Dat kon dankzij een subsidie van de overheid waarmee de hogeschool het studiesucces van allochtone studenten moest bevorderen. Die eis is inmiddels verlaten: álle studenten van de HvA mogen nu gebruik maken van het zogeheten taalspreekuur, een van de onderdelen van het nieuwe taalbeleid. Volgens de Dienst Studentenzaken erg belangrijk omdat studiesucces nauw samenhangt met taalvaardigheid.

‘Veel studenten zakken voor een tentamen omdat ze moeite hebben met begrijpend lezen. Bijvoorbeeld omdat ze hoofd- en bijzaak in een tekst niet van elkaar kunnen onderscheiden,’ zegt Rameckers. ‘Docenten moeten dan dus extra goed opletten, want het is alleen indirect te meten. We hebben handvatten ontwikkeld waarmee docenten de studenten op het gebied van taal kunnen begeleiden.’ Verder zijn er beoordelingsformulieren gemaakt, die docenten naast een werkstuk of tentamen kunnen houden om zo het basistaalniveau te meten.

Het taalniveau wordt gemeten aan de hand van een Europese standaard, de Common European Framework of Reference. In dat systeem is het taalniveau in drie schalen met verschillende subniveaus ingedeeld. A2 is het niveau waarop een Nederlands inburgeraar moet slagen, B2 het eindexamen niveau van een havist en C1 het niveau waarop een student in het hoger beroepsonderwijs uiteindelijk afstudeert.

Het raamwerk is volgens Rameckers een goede manier om het taalniveau van studenten te meten. Want bij docenten in het middelbaar en voortgezet onderwijs is nog steeds niet goed duidelijk welk niveau zij van hun studenten mogen verwachten. Het nieuwe beleid werpt inmiddels zijn vruchten af. Ondanks het vrijwillige karakter van de spreekuren, zijn de lessen erg populair.

De Domeinen Bewegen, Sport & Voeding en Onderwijs & Opvoeding zijn inmiddels ook gestart met het aanbieden van taalspreekuren in samenwerking met de Dienst Studentenzaken.

Studenten die meer over het onderwerp willen weten kunnen een e-mail sturen naar taalbeleid@hva.nl. Meer informatie is ook te vinden op het intranet van de HvA.