Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

Ook docenten kunnen aan UvA nu optreden als promotor

Henk Strikkers,
23 november 2017 - 12:55

Vanaf deze maand kunnen UvA-promovendi ook promoveren bij een universitair hoofddocent of een universitair docent. Dat maakte de universiteit bekend. Voorheen kon dat slechts bij een hoogleraar.

Het laatste decennia is het aantal promovendi sterk toegenomen. Verdedigden er in het jaar 2000 nog 2.360 promovendi succesvol hun dissertatie, in 2015 waren dat er 4.741. Dat is een verdubbeling in vijftien jaar. Aan de UvA groeide het aantal promovendi in die tijd met 90 procent.

 

Dat leidt ertoe dat een hoogleraar op papier soms wel tien of meer promovendi begeleidde, veel meer dan hij of zij daadwerkelijk kan begeleiden. Daardoor krijgen veel promovendi in de praktijk een docent als dagelijks begeleider. Die dagelijks begeleiders krijgen echter niet de eer voor de promoties.

 

Het parlement nam in juni een wet aan waardoor promovendi ook bij niet-hoogleraren mogen promoveren. De begeleider moet echter wel zelf gepromoveerd zijn. De UvA paste vorige maand haar promotiereglement aan, waardoor ook UvA-docenten nu als promotor mogen optreden.

 

Hoofddocenten

Het promotierecht blijft in principe voorbehouden aan hoogleraren en universitair hoofddocentenUniversitair hoofddocenten (uhd's) zijn in tegenstelling tot universitair docenten (ud's) altijd zelf gepromoveerd en hebben in vergelijking met ud's vaak meer onderzoekstijd.. In bijzondere gevallen kan ook een universitair docent promotor zijn. Faculteiten kunnen nog aanvullende eisen stellen aan wie er mag optreden als promotor, zo laat een UvA-woordvoerder weten.

 

Wanneer de eerste promotie met een UvA-docent als promotor plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Lees meer over