Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: vanhalligan (cc, via Flickr)
actueel

HvA’er Nanja wordt pandaverzorger (als ze genoeg stemmen krijgt)

Flora Woudstra Hablé,
20 november 2017 - 15:14

HvA-student Nanja van Rijsse (21, sociaal pedagogische hulpverlening) doet mee aan een wedstrijd om pandaverzorger te worden. Als ze genoeg stemmen ophaalt, mag ze drie weken naar een panda-onderzoekscentrum in het Chinese Chengdu.

Over precies zeven dagen, op 27 november, moet Nanja met de meeste stemmen bovenaan staan. Op dit moment is ze verwikkeld in een nek-aan-nekrace met haar concurrenten. ‘Het programma is twee weken training en één week echt panda’s verzorgen,’ vertelt Nanja aan de telefoon. ‘Je leert over de dieren en de cultuur eromheen. Daarna zit je vier tot zes dagen echt in het park. Het park is bedoeld om panda’s voor te bereiden om in het wild te gaan wonen.’ De panda’s in het park komen uit speciale fokprogramma’s.

‘Ik had een poes in mijn vorige huis, maar die was van mijn huisbaas. En ik had een vis, maar die is overleden’

Knuffelpanda's

Panda’s zijn Nanja’s lievelingsdieren. ‘Toen ik een relatie kreeg, nam ik een keer een knuffelpanda mee op een date, voor de grap. Na een tijdje bracht ik elke keer de panda mee. Uiteindelijk gaven mijn ouders me ook een panda, en begonnen mensen me op Facebook te taggen in pandafilmpjes. Iedereen ging mij zien als diegene die van panda’s hield, waardoor ik ook heel veel pandaknuffels heb. Op mijn verjaardag krijg ik er telkens weer een paar.’

Nanja met een van haar pandaknuffels.

Huisdieren

Naast haar pandaknuffels heeft Nanja nog niet veel dieren verzorgd. ‘Ik had een poes in mijn vorige huis, maar die was van mijn huisbaas. En ik had een vis, maar die is overleden. Maar ik denk wel dat ik panda’s aankan.’ Ze moet nog meerdere andere potentiële pandatrainers inhalen in de stemronde.

 

Wie Nanja wil helpen om haar pandadroom waar te maken, moet een ingewikkelde Chinese website zien te navigeren. Op ipanda.com moet de stemmer naar beneden scrollen om bij ‘English videos’ bij nummer 6 op Nanja te stemmen, door op ‘投票’ te klikken. Dat betekent volgens Google Translate ‘stem’ in het Chinees.

 

Stemmen op Nanja kan nog tot en met 27 november.

 

Update 28 november: Nanja heeft de wedstrijd helaas verloren van rivaal Sisi Liu, die ruim zevenduizend meer stemmen kreeg.