Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privé-archief Margriet Pol
actueel

‘Met technologie geven we ouderen het zelfvertrouwen om te bewegen’

Flora Woudstra Hablé,
17 november 2017 - 13:22

Volgende maand reikt de HvA de Research Awards uit voor het beste onderzoek van de hogeschool. Wij spreken deze week elke dag met de genomineerden. Vandaag Margriet Pol met haar onderzoek SO-HIP.

Onderzoek SO-HIP-studie: sensortechnologie bij de revalidatie van ouderen na een heupfractuur

 

Wat is er onderzocht? Revalidatie van tachtigplussers na een heupfractuur. Met behulp van coaching en sensors die de beweging registreren, worden het zelfvertrouwen en de bewegingsvrijheid van deze ouderen verbeterd.

 

We spraken met Margriet Pol (56), ergotherapeut en sociaal gerontoloog en werkzaam als docent en onderzoeker bij de opleiding ergotherapie van de HvA. Ze is coördinator van de minor zorgtechnologie en promoveert op dit onderzoek.

‘Veel ouderen gaan na een heupfractuur erg voorzichtig doen. Minder bewegen, minder activiteiten’

‘Wij hebben een maatschappelijk relevant vraagstuk. De doelgroep ouderen wordt steeds groter, en ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat stimuleert de overheid ook. Tegelijkertijd merken we krapte aan personeel die deze mensen kunnen begeleiden.

 

Technologie is een hulpmiddel dat we inzetten om bij te dragen aan nieuwe werkwijzen in de zorg. We kunnen begeleiding efficiënt gaan vormgeven en haken in op de technologische ontwikkelingen, waar we niet meer omheen kunnen.

 

Jaarlijks krijgen rond de vijftienduizend ouderen een heupfractuur, en hun herstel verloopt moeizaam. Een groot deel overlijdt zelfs binnen een jaar na de fractuur, of moet permanent worden opgenomen in een verpleeghuis. Een belangrijke factor hierin is val-angst. Veel ouderen gaan na een heupfractuur erg voorzichtig doen. Minder bewegen, minder activiteiten. Dat is niet goed. Ze verliezen spiermassa en hun balans wordt minder. Daar is onze interventie op gericht: we willen de ouderen zelfvertrouwen geven en stimuleren hun dagelijkse activiteiten te blijven doen, zodat ze het heft in eigen hand nemen en beseffen dat het belangrijk is om voldoende in beweging te blijven.’

Lees meer over