Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

AMC-project wint Klokhuis-wetenschapsprijs

Dirk Wolthekker,
9 november 2017 - 15:06
Betreft
Deel op

AMC-promovendus kinderoncologie Floor Postema is de winnaar van de tweede Klokhuis Wetenschapsprijs. Zij ontwikkelde een methode om met een 3D-camera naar kanker bij kinderen te kijken.

Het project moet onder meer een bijdrage leveren aan de vroege opsporing van de erfelijke aanleg voor kanker. Met de door Postema ontwikkelde methode worden kinderen die kanker hebben in het AMC onderzocht. Daarbij moeten ze een vragenlijst invullen en worden er gewone foto’s en een 3D-foto van het gezicht gemaakt. Vragenlijst en foto’s worden met elkaar vergeleken op basis waarvan conclusies kunnen worden getrokken waarom het kind kanker heeft gekregen. Of zoals Postema het zelf zegt: ‘Zo kunnen we er achter komen of het genetische aanleg is geweest of domme pech.’

 

Postema werd gekozen door kinderen, die via de website van televisieprogramma Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vonden. In totaal brachten 3.176 kinderen een stem uit. Daarvan behaalde Postema zestig procent.

 

Voor de prijs waren in totaal tien onderzoeken genomineerd, waarvan vier van UvA-onderzoekers. Naast winnaar Floor Postema waren ook genomineerd Katrien Keune en Maartje Stols-Witlox voor hun onderzoek naar nieuwe en betere manieren om schilderijen te restaureren en veiliger schoon te kunnen maken. Hoofddocent astrofysica Anna Watts was genomineerd voor haar onderzoek naar neutronensterren. Hoofddocent Marco te Brömmelstroet ten slotte was genomineerd voor onderzoek naar veranderingen en innovaties in de manier waarop we fietsen en hoe we met onze fietsen omgaan.

 

Postema kreeg gisteren bij de opening van InScience-festival in Nijmegen een trofee en bovendien wordt er een speciale Klokhuis-aflevering gemaakt over haar onderzoek.

Lees meer over