Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit een promotievideo voor Richmeetbeautiful
actueel

We zochten een sugardaddy op de beruchte site Richmeetbeautiful

Eva Hofman,
2 oktober 2017 - 12:23
Deel op

Hij vliegt speciaal voor jou naar Amsterdam en neemt een duur cadeau voor je mee. Jullie spreken af op een locatie die voor jou het fijnst is en praten wat. Dan gaan jullie samen naar een sterrenrestaurant voor zes of zeven gangen. Hij betaalt. Daarna trakteert hij je op cocktails. Moe? Dan ga je in je eentje terug naar je appartement, waarvan hij de huur betaalt. Zo niet, kun je mee naar zijn hotelkamer. Of stap je liever op een vliegtuig naar Malaga om een weekendje te chillen in zijn strandhuis? Mag ook.

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat wordt mij - of eigenlijk mijn alter-ego Svetlana - aangeboden door ene ‘Asim’ op de website richmeetbeautiful.nl. Ik ben de beautiful in dit scenario, en ik vraag hem hoe een eerste date eruit zou zien. Hij is mijn beste vooruitzicht. Op een ander chatvenster spreek ik met een jongen die me 500 euro wil betalen voor een drie uur durende gangbang met vijf mannen, terwijl hij toekijkt of ‘de mannen zich wel aan de regels houden’.

 

Welkom in de wereld van sugar-dating, waar rijke sugarmoms of -daddy’s middels cadeaus, reisjes, etentjes of gewoon cold hard cash betalen voor het gezelschap van een aantrekkelijke sugarbaby. Vaak zijn de baby’s studenten, want die zitten krap bij kas. Sinds een paar weken worden studenten in grote Belgische steden zelfs exclusief geronseld met billboards en ook in Amsterdam zouden de billboards al zijn gesignaleerd.

Een jongen biedt me 500 euro voor drie uur lang gangbangen met vijf andere mannen, terwijl hij toekijkt

‘Dekmantel voor prostitutie’

‘Verwerpelijk,’ noemt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg dat tijdens een uitzending van NOS Radio 1. Zij zegt dat het ‘gewoon een soort dekmantel voor prostitutie’ is, ‘waarbij rijke kerels veel geld betalen om in contact te komen met jonge studentes.’ Ook mensenrechtenorganisaties CKM en Comensha maken zich volgens AT5 zorgen. De website staat namelijk niet geregistreerd als escortbedrijf, maar als datingbureau. De regelgeving van deze twee registraties verschilt op zo’n manier, dat de veiligheid van vrouwen op Richmeetbeautiful volgens de mensenrechtenorganisaties niet wordt gewaarborgd.

‘Ik kan je nooit dwingen of vragen seks met me te hebben als je dat zelf niet wil’

Brussel en Leuven besloten deze week al om de billboards van de site die in de steden stonden te verbieden. Het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, is een petitie gestart waarin het kabinet en de grote gemeenten worden gevraagd ook reclame van de ‘dating-site’ te verbieden. Daarnaast gaat de partij Kamervragen stellen over het onderwerp.

 

De Noorse oprichter van de site, Sigurd Vedal, zei tegen NOS dat het gaat om ‘een uitwisseling van emotionele behoeftes,’ wat van de site in principe een datingbureau zou maken. Geen prostitutie, dus. Als ik het Asim vraag, zegt hij hetzelfde. ‘Bij mij zul je je nooit prostituee voelen,’ verzekert hij me. ‘Ik kan je nooit dwingen of vragen seks met me te hebben als je dat zelf niet wil.’ Wel vindt hij dat een relatie, ook een relatie zonder sugardaddy, niet werkt als één van de twee nooit seks wil.

 

Gangbang

Met de gangbang-jongen, Amunt, gaat het anders. Na een kort gesprekje vraagt hij me waarom ik op de site zit. Als ik antwoord dat ik op zoek ben naar iemand die voor me kan zorgen, hapt hij toe. ‘Gewoon een extra zakcentje?’ Hij kan me wel wat aanbieden, zegt hij, ‘maar het is best extreem’. Hij organiseert gangbangs, waar hij bij zit om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Hoeveel geld je daarvoor krijgt, hangt af van het aantal mensen dat meedoet. Als ik vraag of de site bestemd is voor dit soort dingen, zegt hij dat hij dat niet weet. ‘Maar hier zit wel een grote doelgroep.’

‘Alles wat je in je leven nodig hebt, zoals je huur of je persoonlijke vakantie, een lening die je hebt of iets wat je wil kopen, betaal ik voor je’

Deze gesprekken houd ik nog geen dag na oprichting van mijn profiel. Toegegeven, de stockfoto die we Svetlana hebben genoemd is een schoonheid en in de keuzemenu’s hebben we haar eigenschappen als een geheime tattoo, een hoog libido en een zwak voor zoetigheid toebedeeld, dus moeilijk was het niet om geïnteresseerde mannen te vinden. De middag na Svetlana’s creatie hebben al 58 mensen het profiel bezocht, met vijf van hen ben ik actief aan het chatten.

 

Poseren voor de spiegel

Tijdens de aanmelding moet ik ook aangeven wat mijn levensstijl is. Dat loopt van minimaal (minder dan 1.000 dollar per maand) in zes stappen naar hoog (meer dan 10.000 dollar per maand). Ik kies voor een zevende optie: onderhandelbaar. Ik kan verder laten weten hoe lang en zwaar ik ben. Mijn haarkleur, etnische afkomst, hobby’s aantrekkelijkheid, libido en interesses in bed mag ik ook via een keuzemenu invullen.

 

De stockfoto van Svetlana kan ik blurren of een maskertje opdoen. Ze komt in een lijst te staan met andere jonge vrouwen uit Amsterdam, van wie sommige Kardashian-esque voor de spiegel poseren en sommige eruit zien alsof ze net de universiteitsbibliotheek uit komen lopen. Veruit de meesten zeggen student te zijn. Volgens De Telegraaf hadden afgelopen donderdag al meer dan tienduizend Nederlandse vrouwen zich ingeschreven.

 

(Tekst loopt door onder de video)

 

(Een reclamevideo van Richmeetbeautiful)

 

De enige echte sugardaddy die ik spreek is Asim. Hij doet dit al zo’n zes jaar en heeft in die tijd drie meisjes gedated. ‘Het heeft eigenlijk alles wat leuk is aan een relatie,’ zegt hij. ‘Respect, zorg, diners, films, feesten, reizen, drinken, intimiteit, wandelingen en gesprekken. Maar niet de nadelen van een echte relatie, zoals lange commitment, emotionele dingen of slechte uitleg over waar jij bent of waar ik was. En alles wat je in je leven nodig hebt, zoals je huur of je persoonlijke vakantie, een lening die je hebt of iets wat je wil kopen, betaal ik voor je. Zo simpel is het!’

 

Prostitutie

Maar zo simpel is het niet bij iedereen. Allereerst zijn niet veel mannen zo gul als Asim en ten tweede lijkt het bij veel andere mensen die ik spreek wel om alleen seks voor geld te gaan. Een man uit Rotterdam wil erotische afspraken voor 750 euro per keer. ‘Klinkt als prostitutie,’ typ ik. Ik krijg geen antwoord meer.

 

Anderen, zoals Dan, wekken de indruk vooral gratis te willen flirten. Al vrij snel vraagt hij om een naaktfoto, maar betalen wil hij daar niet voor. Hem vraag ik ook om een dag samen gedetailleerd te beschrijven. Ons gesprek is in het Engels, hij vraagt me hoe ‘excited’ ik daarover ben. ‘Very,’ antwoord ik in de veronderstelling dat het over het vooruitzicht van een date gaat. Maar dan gaat hij over op sexting en vertelt hij welk onderdeel van mijn lichaam hij wil ‘uitlikken’. Hij verwacht ook antwoord, voor elk bericht belooft hij ‘a little gift.’

 

Daar is het schemergebied. Op dat moment zit ik al zo’n 24 uur in de huid van Svetlana, maar tot dan toe nog met nieuwsgierige, licht-ironische afstand. Met mijn vergissing verlies ik even de controle, en ik maak Dan duidelijk dat ik dit soort berichten liever niet krijg. Hij reageert begripvol.

‘Er zijn ook mensen die je gewoon voor gezelschap vragen tegen geld’

Reclame op Facebook

Hoe Asim vertelt over de relatie tussen een sugarbaby en sugardaddy klinkt het ideaal: geen prostitutie, slechts gezelschap. En bakken met geld. De keerzijde van de site heb ik inmiddels ook mogen ondervinden. Nu ik toch op de site zit, besluit ik ook meisjes met de zoektermen ‘student’ en ‘Amsterdam’ in hun profiel aan te spreken om ze te vragen waarom ze zich hier hebben ingeschreven.


Van de studenten die ik berichten stuur, reageert er één meteen. Ik vraag haar of ze me wil helpen omdat ik niet precies weet hoe sugar-daten werkt. Ze antwoordt dat zij ook pas een dag op de site zit, maar me graag wil helpen. Als ik haar vertel dat ik al een paar keer geld aangeboden heb gekregen voor seks, reageert ze niet verbaasd. ‘Er is nog niemand geweest die mij zo iets directs heeft gestuurd,’ zegt ze. ‘Maar ja, dat kan ook via deze site. Alleen is dat niet alleen de bedoeling, er zijn ook mensen die je gewoon voor gezelschap vragen tegen geld.’ Zelf is ze op de site beland via een reclame op Facebook. Waarom ze doet wat ze doet, kom ik niet te weten.

 

Grap
Het profiel heb ik al bijna weer opgeheven als ik een berichtje krijg van een andere student die ik wilde spreken. Ook haar vraag ik of ze me kan helpen. Dat kan ze niet, ze heeft dit profiel meer als een grap met vriendinnen aangemaakt. ‘Vanwege die reclames en zo,’ vraag ik. Dat bevestigt ze. ‘Ik heb 750 euro aangeboden gekregen voor seks,’ typ ik dan. ‘Maar daar is deze site toch niet voor?’ Eventjes hoor ik niets meer. Dan: ‘Ja maar ik denk dat veel mensen hier wel zo zijn haha.’