Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: FISA
actueel

HvA-student ondanks orkaan Irma klaar voor WK roeien in Sarasota

Sebastiaan van de Water,
25 september 2017 - 09:04

Hij is de vleesgeworden machinekamer van de Holland Acht: HvA-student Tone Wieten (23). Met zijn harde halen pompte hij het vlaggenschip van Nederland vorig jaar naar Olympisch brons. Deze week, tijdens het WK roeien in Sarasota in Florida, hoopt hij op meer.

De palmbomen langs de roeibaan van Sarasota staan nog overeind. De grote glazen finishtoren is vrij van barsten. De tribunes zijn niet ingestort. Maar voor hetzelfde geld was het WK-terrein nu één grote ravage geweest, weet HvA-student verpleegkunde Tone Wieten.

 

‘Het was billen knijpen, twee weken geleden. De angst bestond dat het WK roeien helemaal niet door zou gaan,’ aldus het vaste lid van de Holland Acht. Het probleem? Irma. ‘De voorspelling was dat ze recht over Sarasota zou trekken.’

 

‘De angst bestond dat het WK roeien helemaal niet door zou gaan’

Die voorspelling kwam uit. De 53.000 inwoners van het stadje in Florida hielden, samen met een paar honderd roeiers, hun hart vast. Maar toen Irma Sarasota bereikte, bleek ze praktisch uitgeraasd, een schim van de vernietigende orkaan die een etmaal eerder Cuba overhoop had gehaald.

 

‘De faciliteiten zijn echt top,’ concludeert Tone dan ook tevreden. ‘Kamers, bedden en eten zijn ook erg goed geregeld. Onze boten zijn, na een beetje vertraging, inmiddels ook gearriveerd. We hebben al een paar keer getraind. Het roeit allemaal erg lekker. Nog even wat dingen finetunen en we zijn er klaar voor.’

‘Dit is de laatste wedstrijd van dit seizoen, hier hebben we het hele jaar voor getraind’

Van broekie tot ervaren topper

Voor Tone is een roeitoernooi op het hoogste niveau inmiddels gesneden koek. Dat was vier jaar geleden wel anders, toen hij als 19-jarig talent voor het eerst mee mocht trainen met de Holland Acht. Het zorgde destijds voor verbazing. Wat deed zo’n broekie in de meest prestigieuze boot van het land, tussen al die gelouterde mannen?

 

Al die twijfels zijn allang vervlogen. Sinds de 202 centimeter lange krachtpatser in de boot zit, vergaart Nederland stelselmatig medailles. Brons op het WK van 2015. Brons op de Spelen van 2016. Brons op het EK van 2017. ‘Ik heb mijn plek verdiend in de afgelopen jaren en dat geeft vanzelf steeds meer vertrouwen,’ aldus het lid van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus.

 

Wordt het dan niet eens tijd voor een andere kleur medaille? Tone vindt van wel, hoe sterk de achten van Duitsland en Australië ook mogen zijn. ‘Dit is de laatste wedstrijd van dit seizoen, de laatste keer om te laten zien wat we in huis hebben. Hier hebben we het hele jaar voor getraind. Mijn doel is duidelijk: de middelste plek van het podium.’

 

De Holland Acht komt dinsdag voor het eerst in actie op het WK. Naast Tone, zitten er in de Holland Acht nog vijf alumni van de UvA en HvA:

 

Robert Lücken (UvA, Geschiedenis)

Bjorn van den Ende (HvA, Johan Cruyff Academy)

Mechiel Versluis (HvA, Sport, management & ondernemen)

Ruben Knab (UvA, Geneeskunde)

Boaz Meylink (UvA, Fiscaal Recht)