Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Patrick Flynn
actueel

Internetcriticus Evgeny Mozorov spreekt vanavond in Spui25

Dirk Wolthekker,
19 september 2017 - 15:32

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van academisch debatcentrum Spui25 organiseert het studentenplatform Spui25 in spe de komende maanden debatten met jonge denkers en hun grensverleggende ideeën. Vanavond de Wit-Russische publicist en internetcriticus Evgeny Morozov.

De Correspondent noemde hem‘een van de belangrijkste denkers van deze tijd’. Een man, zo schreef de digitale krant, die ‘eigenhandig de discussie over internet en technologie naar een hoger niveau heeft getild’. Inderdaad; de Wit-Russische denker en publicist Evgeny Morozov (1984) staat in de frontlinie van de technologiekritiek. Zijn weerbarstige opvattingen over technologie, internet en sociale media zijn de afgelopen jaren verschenen in alle toonaangevende media ter wereld, hij sprak bij TedX en vanavond dus bij de eerste van een serie jubileumlezingen van Spui25, waar hij te gast is bij het studentenplatform Spui25 in spe.

 

Techno-optimisme

In de Oude Lutherse Kerk analyseert Morozov vanavond het zogeheten ‘techno-optimisme’: het optimistische idee dat alle problemen en vraagstukken in de wereld op te lossen zijn met behulp van Big Data-technologie, de massale verzameling van data om bijvoorbeeld criminaliteit aan te pakken of gezondheidsproblemen op te lossen.

 

Morozov waarschuwt voor een aanstaande ‘informatie-apocalyps’

Volgens Morozov is technologie in toenemende mate een middel om bestaande politieke machtsstructuren te versterken en wordt het goed functioneren van de democratie steeds meer gehinderd door wat hij noemt ‘internetmonopolisten’ als Google, Facebook en Twitter. Hij noemt ze ‘de leenheren van het Big Data feodalisme’. Morozov waarschuwt voor een aanstaande ‘informatie-apocalyps’, waarbij massale dataverzameling gepaard gaat met onstuitbare machtsconcentratie.


Cyberutopisten

Morozov liet het de afgelopen jaren niet alleen bij oneliners in belangrijke en media, hij schreef er in 2011 het inmiddels gezaghebbende boek The Net Delusion over. Volgens De Correspondent toonde hij daarin ‘overtuigend’ aan dat het populaire idee dat internet tot meer vrijheid leidt en revoluties ontketent, onzin is. ‘Morozov liet zien dat veel discussies over digitale technologie worden gedomineerd door “cyberutopisten”, die de invloed van technologie schromelijk overschatten. Sterker nog, een nauwkeurige bestudering van de rol van social media tijdens de Arabische Lente toonde volgens Morozov het tegendeel van hun optimisme aan: de regimes in Egypte en Tunesië gebruikten Twitter en Facebook juist om de opstandelingen te monitoren.’ Alleen pessimistisch is Morozov overigens niet: zolang de macht van technologiegiganten aan banden wordt gelegd kan internet onze samenleving wel degelijk vrijer en democratischer maken.

 

Er zijn nog gratis plaatsen beschikbaar voor de lezing in de Aula, die begint om 20.00 uur. Voertaal: Engels. Zie hier het hele interview in de Correspondent.

Lees meer over