Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: HvA
actueel

HvA en gemeente investeren zes ton in verbeteren Amsterdamse buurten

Hannah Hamans,
19 september 2017 - 07:54

De gemeente Amsterdam en de HvA maken ieder drie ton vrij voor toegepast onderzoek naar stedelijke problematiek. Daarvoor tekenden Jean Tillie, decaan faculteit Maatschappij en Recht van de HvA en gemeentesecretaris Arjan van Gils vrijdag een samenwerkingsovereenkomst.

Docenten, studenten en onderzoekers werken nu nauwer samen met de gemeente en andere organisaties en passen hun kennis direct toe op de stad Amsterdam. Dit is onderdeel van het onderzoeksspeerpunt Urban Management. De HvA startte voorheen alleen in samenwerking met de stadsdelen Nieuw-West, Oost en Zuidoost projecten om wijken te verbeteren.

 

Een van die projecten is het keukentafelproject. Eda Demir (21, pedagogiek) begeleidde afgelopen studiejaar eerstejaarsstudenten bij dit project, waarin studenten vijftien weken lang ouders hielpen om hun kinderen te stimuleren hun schoolwerk te doen. Dit gebeurde bij het gezin thuis. ‘Aan het begin waren de ouders sceptisch. Ze vonden het moeilijk om een vreemde in hun huis te laten, maar de houding van de ouders veranderde echt en ze gingen meedoen. De kinderen vonden het heel speciaal dat de studenten hen zoveel aandacht gaven. Ze riepen dan tegen hun klasgenoten: er is een juf of meester voor mij!’

 

(De tekst loopt door onder de video.)

Heel Amsterdam

De gemeente vond dat de projecten breder moeten worden getrokken dan de oorspronkelijke drie stadsdelen. Dit is de belangrijkste reden waarom vorige week een samenwerkingsovereenkomst met de HvA is ondertekend. Vanaf 2018 starten er projecten in heel Amsterdam. Hiervoor wordt door de gemeente en de HvA in totaal zes ton geïnvesteerd. Met het geld worden de salarissen van de onderzoekers en de lectoren betaald.

 

De faculteiten Maatschappij & Recht, Business & Economie en Techniek zijn verbonden aan het onderzoek, dat zich zal richten op verschillende thema’s zoals sociale en economische participatie, inclusieve gebiedsontwikkeling en collaboratief ondernemen.

Lees meer over