Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Rechtenvrij
actueel

HvA'ers werken twee dagen aan een betere wereld

Hannah Hamans,
15 september 2017 - 12:23

Zo’n twaalfhonderd mensen werken vanuit veertig steden over de hele wereld tegelijkertijd aan een betere wereld. Ook HvA-studenten doen vandaag en morgen mee aan de Global Goals Jam. Door lokale problemen aan te pakken hopen zij een bijdrage te leveren aan de doelen van de Verenigde Naties voor 2030.

Sarita Lavania (24), een Indiase uitwisselingsstudent bij het Medialab Amsterdam dat verbonden is aan de HvA, doet mee aan de Global Goals Jam. Zij gaat samenwerken met KLM. De vliegtuigmaatschappij wil het verbruik van plastic tijdens de vluchten drastisch verminderen. ‘Ik heb een workshop over afval gevolgd. Daar leerde ik hoe je van afval andere producten kan maken. Ik wil later een start-up beginnen die zich bezighoudt met duurzaamheid en dit is een kans om me daarop voor te bereiden.’

 

Armoede en honger
Medialab Amsterdam wil graag een steentje bijdragen aan de doelen van de Verenigde Naties (VN) om een betere wereld te creëren in 2030. Zo mag er in 2030 geen armoede en honger meer zijn, moeten steden veiliger en duurzamer worden en moet iedereen toegang krijgen tot gezondheidszorg. Aanstaande vrijdag en zaterdag gaan 1200 mensen wereldwijd proberen dichterbij deze doelen te komen door oplossingen voor lokale problemen te verzinnen.


Studenten van de HvA, ondernemers en buurtbewoners komen op deze dag samen in het Wibauthuis om zich te buigen over de problemen die in de stad voorkomen. Amsterdam heeft te kampen met bijvoorbeeld met wateroverlast. De afgelopen dagen viel er op een dag net zoveel water als normaal in een hele week. Hoe moet al dat water worden afgevoerd?

 

Klimaatverandering
Dit is een lokaal probleem, maar het komt door een wereldwijd probleem: klimaatverandering. De oplossing voor wateroverlast geven de deelnemers door aan de andere steden. ‘We zijn tegen ideeënverspilling,’ zegt Marco van Hout initiator van de Global Goals Jam. ‘Het is zonde als in Kopenhagen een oplossing wordt bedacht voor een probleem dat in Amsterdam al opgelost is.’

 

Lees meer over