Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: John Walker (cc, via Flickr)
actueel

Hbo-alumni van economische studie vaakst werkloos

Sterre van der Hee,
6 september 2017 - 12:27

Hbo-afgestudeerden in de sector economie zijn vaker werkloos dan afgestudeerden van andere hogeschoolopleidingen. Dat stelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University, dat onderzoekt in hoeverre opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt. 

Het ROA benaderde 225.000 gediplomeerde schoolverlaters (vmbo, algemeen vormend onderwijs en mbo) en afgestudeerden (hbo) van schooljaar 2014/2015, zo’n anderhalf jaar nadat zij hun opleiding hadden afgerond. Bijna een derde van hen vulde de enquête in. Wat blijkt: van hbo-opleidingen is het aantal werklozen relatief het hoogst onder afgestudeerden met een opleiding in de sector economie (7 procent), gevolgd door opleidingssector gedrag & maatschappij (6 procent) en landbouw (5 procent). In de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en kunst, taal & cultuur is de werkloosheid lager (3 procent).

 

ROA vroeg hbo-afgestudeerden ook in hoeverre de opleidingen aansluiten op de arbeidsmarkt. Een kwart van de hbo-afgestudeerden noemt de aansluiting onvoldoende: zo’n 8 procent noemt het ‘slecht’, 17 procent ‘matig’, 30 procent ‘goed’ en 44 procent ‘redelijk’. Van hbo-afgestudeerden zou zo’n 80 procent voor dezelfde opleiding kiezen. Een kleine groep vond de opleiding te oppervlakkig (16 procent), te makkelijk (11 procent) of te moeilijk (5 procent).

HvA: flexibel studeren 

Uit het HvA-rapport Stand van zaken van het onderwijs in de HvA van juni 2016 blijkt dat het aantal afgestudeerden dat binnen drie maanden na het afstuderen een betaalde baan heeft is gestegen van 74,5 procent naar 79,5. Zeven op de tien afgestudeerden hebben een baan op hbo-bachelorniveau. Het aantal studenten dat de aansluiting van de opleiding op de functie voldoende/goed vindt, is gestegen van 67 naar 71,6 procent. 

 

De HvA wil inzetten op flexibeler onderwijs om opleidingen beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt, zei Huib de Jong, voorzitter van het College van Bestuur, in een speech tijdens de opening van het hogeschooljaar. ‘We zien dat traditionele beroepen niet alleen in snel tempo verandren, maar ook samensmelten en in nieuwe hoedanigheden verder gaan.’ Studenten moeten hun eigen profiel en curriculum kunnen samenstellen. ‘Op deze manier zorgen wij ook dat het profiel van de studenten die bij ons afstuderen beter aansluit op de vraag van bedrijven en instellingen op de arbeidsmarkt.’

 

Bij de HvA stonden in 2016 in totaal 46.140 studenten ingeschreven, van wie 11.705 bij de Faculteit Business & Economie – de grootste van de hogeschool.

 

Uurloon

Het ROA deed ook onderzoek naar allerlei andere aspecten van afstuderen en werk vinden. Zo heeft bijna 60 procent van de ondervraagde hbo-afgestudeerden een flexibele aanstelling: een leerwerkovereenkomst, gesubsidieerde baan of een uitzend-, oproep- of tijdelijk contract. 37 procent heeft een deeltijdaanstelling. Hbo-afgestudeerden verdienen gemiddeld 13,90 euro per uur en werken wekelijks 33,8 uur. Het uurloon is het hoogst in de ‘overige dienstverlening’-sector (14,90 euro) en onderwijs (14,80 euro). Het minst betaalt cultuur, sport & recreatie (10,90 euro).

 

Van de hbo’ers koos 15 procent na de opleiding voor een universitaire studie, 5 procent startte een tweede hbo-opleiding. Gemiddeld is 68 procent (zeer) tevreden met de huidige functie, en 61 procent ziet (zeer) veel carrièreperspectief.