Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Sportverenigingen vermaken zichzelf op sportdag zonder eerstejaars

Sebastiaan van de Water,
2 september 2017 - 09:04

Ze waren er allemaal. Nuts, Skits, Spons, Jaws, Ascrum, Asac en nog eens vijftien andere studentensportverenigingen. Gistermiddag op Science Park trokken zij alles uit de kast om nieuwe leden te ronselen onder eerstejaars HvA-studenten. Maar hoe overtuigend kun je zijn, als er bijna niemand is om te overtuigen?

Het Universitair Sport Centrum kampt al jaren met een probleem. De UvA/HvA-sportinstelling heeft relatief weinig leden die aan de HvA studeren. De balans is zelfs volledig zoek. Een ongemakkelijke situatie, want de HvA betaalt wel al jaren ongeveer even veel voor het USC als de UvA.

 

Daarom bedenken betrokken bestuurders voortdurend plannen om meer HvA’ers de studentensportwereld in te duwen. Het recentste idee kwam gistermiddag tot uitvoering: een sportdag voor eerstejaars HvA-studenten, op Science Park, als deel van de KersVers introweek. Het was het proberen waard.

 

15.00 uur | Stormbanen en zeewezens

Elk moment kunnen ze komen, de nieuwe HvA-studenten. De verenigingen zijn er klaar voor. Zo'n tweehonderd ouderejaars zijn hier op Science Park aanwezig om wervingspraatjes en proeflessen te verzorgen. Roeivereniging Skøll heeft een opblaasbare stormbaan geregeld. Kratos, de nieuwe krachtsportvereniging, heeft strongman-stenen van 65 kilo over een grasveld verspreid. De duikers van SDVA pronken met een gigantische tv, waar ze zelf opgenomen filmpjes vertonen van onderwatercreaturen. Aan het aanbod zal het vandaag niet liggen.

Spandoek van studenten korfbalvereniging SKV

16.00 uur | Stilte voor de storm?

Alles loopt voortreffelijk. Er is alleen één dingetje. Niemad kijkt naar de onderwaterbeelden. Niemand tilt de strongman-stenen op. Niemand rent over de stormbaan. Zelfs de gratis bidons, tasjes en sleutelhangers liggen nog onaangeroerd op tafels. De HvA intro-sportdag is al een uur bezig, maar van HvA-eerstejaars is nog geen spoor te bekennen.
 

16.30 uur | Vragen zonder antwoorden
‘Waar blijven ze nou? Dit valt echt tegen,’ klinkt het vanuit verschillende hoeken. Discussies laaien op. Is UvA-oord Science Park de verkeerde lokatie voor een HvA-event? Was de voorlichting onvoldoende? Zou het kunnen dat veel HvA-studenten gewoon liever in de stad van hun ouders blijven wonen en sporten, en dus ook geen reden zien om naar dit evenement te komen? Moet het USC voortaan ook ouders van HvA-eerstejaars inlichten over activiteiten voor hun kroost? Veel vragen, weinig antwoorden.

Studentenvereniging AmsterDance organiseerde een collectieve stijldans

17.30 uur | Krachtpatsers in de palen

Eindelijk is er bedrijvigheid te ontwaren. Zijn de studenten dan toch gekomen? Niet echt. Ja, een stuk of tien in totaal, van wie de meesten alweer weg zijn. Maar er is iets anders gebeurd.

 

Vrijwel alle ouderejaars hebben hun kraampjes en posten inmiddels verlaten. Roeiers van Nereus zwaaien met Lacrosse sticks. De krachtpatsers van Kratos zijn terug te vinden in de palen van de paaldansers. Zwemmers van Spons leren van Nuts hoe je een frisbee met forehand werpt.

 

Ondertussen vermaakt USC-instructeur Robb Hermanns de aanwezigen met demonstraties van zijn kracht, én met verhalen over zijn avonturen als showworstelaar. Het is eigenlijk best gezellig hier, op deze sportdag voor eerstejaars zonder eerstejaars.