Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Dit is het nieuwe onderkomen van de rechtenfaculteit

Dirk Wolthekker,
1 september 2017 - 14:39

De grote collegezaal is nog niet af, maar toch is de rechtenfaculteit al verhuisd naar het A-gebouw van Roeterseiland. Wij namen alvast een kijkje.

Met de voltooiing van gebouw-A is de Roeterseilandcampus zo goed als klaar. Na de Faculteit Economie & Bedrijfskunde (gebouw E) en de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen (gebouwen B, C, D) is nu ook de Faculteit der Rechtsgeleerdheid verhuisd naar het Roeterseiland, op de hoek van de Nieuwe Achtergracht. Waar jarenlang de bèta’s heer en meester waren huizen sinds kort de juristen, die de OudemanhuispoortVanavond nemen medewerkers, oud-medewerkers en alumni met een feest officieel afscheid van ‘De Poort’. na bijna 140 jaar hebben verlaten. Helemaal weg zijn ze er niet, want er vinden nog wel wat kleine colleges plaats.

Foto: Dirk Wolthekker
Aan het grote auditorium moet nog het een en ander gebeuren

De honderden medewerkers van de faculteit zijn afgelopen zomer al verhuisd en vanaf komende maandag zijn ook de studenten er. Alhoewel: het grote auditorium A3 voor hoorcolleges tot 450 studenten is nog niet gereed. Het zal naar verwachting nog zeker een maand duren eer deze theaterzaal, die van de tweede verdieping tot aan de begane grond loopt, gereed is. Tot die tijd vinden grote hoorcolleges plaats in een tijdelijke onderwijskeet op pontons voor het A-gebouw.

Foto: Daniël Rommens
Het studentenplein
Foto: Daniël Rommens
Het kunstwerk van Barbara Broekman

Linksaf of rechtsaf

Wie binnentreedt via de grote hoofdingang tegenover de brug over de Nieuwe Achtergracht komt uit op wat ‘het studentenplein’ wordt genoemd. Hier bevindt zich een zogenoemde ‘cateringkiosk’, maar ook commerciële ruimtes en ruimtes voor bijvoorbeeld de facultaire studentenraad. Bij binnenkomst op het studentenplein kun je kiezen: FMG-studenten gaan linksaf naar de gebouwen B, C of D. Rechtenstudenten slaan rechtsaf naar de rechtenfaculteit in het nieuwe A-gebouw, of liever gezegd: het herrezen A-gebouw. Het oude A-gebouw was eerder van de wis- en sterrenkundigen, maar het sterk verouderde pand waar zij in zaten is gestript, deels afgebroken en opnieuw opgebouwd. Dat gebeurde naar ontwerp van het Britse architectenbureau Allford Hall Monaghan & Morris (AHMM), dat ook De Brug ontwierp.

 

Afgezien van de grote hoorcollegezaal worden volgende week alle tien etages in gebruik genomen. Op maandag 4 september zal dat een officieel tintje krijgen als in het open trappenhuis het over acht etages naar beneden hangende wanddoek van kunstenares Barbara Broekman aan iedereen zal worden getoond, waarbij de kunstenares aanwezig zal zijn en een toelichting zal geven op de voorstelling op het wanddoek.

Foto: Daniël Rommens
Het mosdak

Mos-sedum

Het nieuwe gebouw heeft op verschillende etages een duurzaam dak van mos, een zogenoemd mos-sedum. Die mossen moeten bijdragen aan de duurzaamheid van het gebouw en de omgeving: het dak houdt neerslaand fijnstof vast, het zorgt voor isolatie en biedt mogelijkheden voor een duurzame waterberging in geval van overvloedige regenval.

Foto: Daniël Rommens
Een kleinere hoorcollegezaal is al wel af

De tweede en derde verdieping zijn volledig ingericht voor onderwijs. Er zijn verschillende kleinere hoorcollegezalen voor maximaal vijftig, dan wel tachtig personen: met geluiddempende klapstoeltjes (met een stopcontact) voor een betere akoestiek en werkgroepzalen. Op de derde verdieping zit ook het zogenoemde moot court, een oefenrechtbank waar studenten onder leiding van docenten in een realistische omgeving zittingen in de rechtszaal kunnen simuleren.

Foto: Daniël Rommens
Net echt, toch?

137 studieplekken

De vierde verdieping is ingeruimd voor de juridische bibliotheek. Naast boekenkasten vol wetboeken, encyclopedieën en andere naslagwerken, telt de nieuwe bibliotheek 137 studieplekken. Het lijkt niet al te veel voor een faculteit waar afgelopen studiejaar 3.300 studenten stonden ingeschreven. Vermoedelijk wordt het dringen om een studieplek te bemachtigen, te meer daar er ook nog tien plekken publiek toegankelijk zijn en dus ook gebruikt kunnen worden door mensen van buiten de UvA. Die 137 studieplekken zijn overigens niet de enige, ook op andere verdiepingen zijn her en der studieplekken ingericht.

Foto: Daniël Rommens
Wordt het dringen in de bibliotheek?

Voor wie het nog niet heeft gezien: het fietsenponton midden in de Nieuwe Achtergracht is verdwenen. Fietsen gaan voortaan de nieuwe fietsenkelder in. Die is geopend tot tien uur ’s avonds en biedt plek aan 1.750 fietsen.

Foto: Daniël Rommens

Wie zit waar?

Begane grond: Hoofdingang en studentenplein: linksaf naar gebouw-B, C en D. Rechtsaf naar gebouw-A.

1e en 2e verdieping: Onderwijszalen en studieplekken.

3e verdieping: Education Service Centre, Moot Court, Research Seminar Room, dakterras.

4e verdieping: Juridische bibliotheek.

5e verdieping: Informatierecht en Amsterdam Center for Law and Economics.

6e verdieping: Arbeidsrecht, Amsterdams instituut voor arbeidsstudies (AIAS) en Leibniz Center for Law

7e verdieping: Bestuurskamers, International Office, ICT, Amsterdam Law Firm, Honoursvereniging Phaedrus

8e verdieping: Privaatrecht, algemene rechtsleer

9e verdieping: Publiekrecht, belastingrecht, staats- en bestuursrecht en strafrecht

10e verdieping: Internationaal- en Europees publiekrecht, Bonger Instituut voor criminologie

 

Kijk ook hier voor de nieuwe plattegronden per etage.