Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Deze zes Facebookgroepen zijn onmisbaar als student

Eva Hofman,
29 augustus 2017 - 08:26

Kersverse student, welkom in Amsterdam! Je bent vast al druk aan het blokken, borrelen of barbecueën in het Vondelpark, maar even een paar praktische vragen. Wat als je niet meer weet of je eigenlijk wel mag barbecueën in het Vondelpark? En als je oma op bezoek komt, wie vraag je dan waar je voor haar de lekkerste appeltaart van Amsterdam kunt kopen? En wat nou als je wil verhuizen en je kent niemand met een busje, hoe kom je daar dan aan?

‘Ik was best wel verdwaald toen ik als zeventienjarige in Amsterdam kwam wonen,’ vertelt Aaltsje Hefting (25), die twee grote Facebookgroepen beheert. Toen ze nog studeerde heeft ze via de groep Amsterdam deelt/geeft een aantal studentenwoningen ingericht en weer leeggeruimd. ‘Ben je student, dan raad ik je echt aan je bij Facebookgroepen aan te melden, zolang je niet alleen maar komt om je hele kamer op te vullen en zelf niets wil bijdragen.’

‘Sommige mensen reageren op een artikel met allerlei redenen waarom zij zielig genoeg zijn om het te krijgen’

1. Gratis spullen bij Amsterdam deelt/geeft (ADG)

Amsterdam deelt/geeft is zo’n vijf jaar geleden opgericht door een verhuizende Amsterdammer die haar spullen kwijt wilde, maar niet wilde weggooien. Ze maakte een groep aan waar iedereen zijn oude spullen gratis kan weggeven. Waar de groep eerst maar een paar vrienden bevatte, heeft deze vijf jaar later zo’n 28 duizend leden. Er is zelfs een tijdelijke stop op aanmeldingen, omdat de groep te snel groeide. Elke nieuwe aanmelding wordt apart geëvalueerd. Roof je de hele pagina leeg, lig je d’r uit. ‘We hebben weleens mensen gehad die op twintig dingen per dag reageren, dat is natuurlijk niet de bedoeling,’ legt Hefting uit. ‘We hanteren daarnaast een principe van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar sommige mensen reageren op een artikel met allerlei redenen waarom zij zielig genoeg zijn om het te krijgen, of er wordt een loting gehouden. Dan denk ik: het is een prullenmand, die ga je toch niet verloten?’


2. Goede raad bij Amsterdam Durft te Vragen (ADTV)

ADTV is oorspronkelijk opgericht om oproepen voor gratis modellen van de kappersacademie een plek te geven, maar lijkt nu meer een soort forum. Hefting: ‘Eén meisje heeft via deze groep haar vader gevonden, twee jongens zijn op date gegaan dankzij een post. Maar je kunt bijvoorbeeld ook vragen waar je goedkoop en lekker uit eten kunt, of respondenten zoeken voor je afstudeerscriptie. Amsterdam is zo groot dat je heel veel dingen niet kent of weet, zelfs als je er woont. En ik hoor zelf liever van Amsterdammers over een leuke plek dan dat ik in de Lonely Planet moet kijken.’

 

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Daniël Rommens

3. Vind een kamer via Zoekt kamer in Amsterdam Community: studentenwoningen

Ben je op zoek naar een nieuwe kamer? Meld je dan niet alleen aan bij Studentenwoningweb van de woningbouwcorporatie, maar neem ook eens een kijkje in deze Facebookgroep. Op elk bericht reageren ongeveer vijftien tot honderd leden van de 38 duizend, maar houd moed! Dagelijks vinden mensen zo een kamer.


4. Tweedehands voor een scherpe prijs bij Amsterdam yard sale

Wil je iets (voor weinig) verkopen, of zoek je een gloednieuwe tweedehands bank, zonnebril of pannenset, dan is deze Marktplaats 2.0 waar je wezen moet. Wees wel snel, want ook hier vliegen de items de pagina af.


5. Scoor een fiets via Bike Marketplace – Amsterdam

Is je fiets wéér gejat? Check dan eens Bike Marketplace - Amsterdam voordat je besluit een Swappfiets aan te schaffen. De fietsen die op deze Facebookpagina worden aangeboden variëren in prijs tussen de 30 en 180 euro en vallen dus binnen je studentenbudget. Overigens worden in de andere groepen ook fietsen aangeboden en kun je in de Intreeweek ook bij Asva studentenunie terecht.


6. Een speciale groep voor internationale studenten: ISN Amsterdam Online Market

De enige uit de lijst die speciaal voor (internationale) studenten is, is de ISN Amsterdam Online Market. Die heeft alles wat je in de overige groepen ook kunt krijgen en dan ook nog eens in het Engels. Niet zo gek dus, dat deze groep met 50 duizend leden verreweg de populairste is uit de lijst. Wil je een longboard? Oven? Babycarrier? Check, check, check.

Lees meer over