Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Iphonedigital (cc, via Flickr)
actueel

UvA-spin-off Scyfer opgekocht door techbedrijf Qualcomm

Dirk Wolthekker,
25 augustus 2017 - 11:46

Scyfer BV, een onderneming die is voortgekomen uit bèta-onderzoek aan de UvA, is overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm Technologies, Inc. Dat is een van de grootste chipmakers ter wereld.

Het bedrijf Scyfer is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogwaardige machine learning- en deep learning-technologie en de toepassing daarvan in de industrie, media en de gezondheidszorg.

 

Scyfer bouwt geavanceerde software-algoritmenEen algoritme is een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leiden. Algoritmen worden gebruikt in de informatica bij berekeningen en bij dataverwerking, om grote hoeveelheden big data te analyseren. Zo kunnen beslissingen worden genomen en voorspellingen worden gedaan.

 

Slimme algoritmen hebben gezorgd voor een doorbraak in het automatisch herkennen van patronen in afbeeldingen. Scyfer past die algoritmes toe op tal van terreinen. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een kwaliteitsinspectie-algoritme ontwikkeld voor Tata Steel om defecten in staalplaten te detecteren.

 

Scyfer werd in 2013 opgericht door hoogleraar Machine Learning Max Welling, promovendus Taco Cohen van het Instituut voor Informatica, Tijmen Blankevoort (toenmalig masterstudent kunstmatige intelligentie) en Jörgen Sandig (nu topman van Scyfer). Begin vorig jaar trad ook Jan Willem Klerkx, bij Scyfer verantwoordelijk voor de commerciële strategie, toe als aandeelhouder. Qualcomm heeft de aandelen van Scyfer voor een onbekend bedrag overgenomen.

Quva

Max Welling wil vooralsnog niet reageren op de overname. ‘Ik kan helaas nog geen interviews geven over de verkoop van Scyfer. Misschien later, als ik mediatraining heb gehad, wel.’ Topman Jörgen Sandig is nog stelliger: hij wil en mag er niets over zeggen. ‘Communicatie hierover is onder zwaar embargo, dus ik zeg er niets over. Ook niet voor hoeveel geld de aandelen zijn overgenomen. Voor alle verdere informatie verwijs ik naar het persbericht.’

 

Waarom Scyfer precies is overgenomen blijft derhalve onduidelijk. Wel is het zo dat de UvA en Qualcomm twee jaar geleden een gezamenlijk onderzoekslab startten onder de naam Quva. Max Welling is daarvan een van de directeuren.

 

Het team van Scyfer blijft gevestigd op Science Park, maar nu onder de paraplu van Qualcomm, dat voor de tweede keer een UvA-spin-off heeft overgenomen. In 2014 was er de overname van Euvision Technologies BV, leverancier van zoekmachines voor digitaal beeldmateriaal.