Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jente Buskes
actueel

Nabestaanden: ‘Grote fouten gemaakt bij flatbrand Diemen’

Sterre van der Hee,
21 augustus 2017 - 12:38

De nabestaanden van de 27-jarige UvA-student David Swart, die half juli omkwam bij de nachtelijke brand in het studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen, willen aangifte doen tegen de brandweer en de gemeente. Dat schrijft Het Parool.

De familie van David Swart, die wordt bijgestaan door brandexpert Fred Vos, stelt dat de brandweer en de gemeente grote fouten hebben gemaakt. Zo werd Swart met zijn vriendin pas uren na de evacuatie gevonden. Swart was toen overleden, zijn vriendin was zwaargewond. De 27-jarige Swart studeerde Wijsbegeerte aan de UvA en was lid van studievereniging AmFiBi. 

 

Esther Schoen, de moeder van Swart, wilde eerder aangifte doen, maar ‘de familierechercheur zei dat [het] niet nodig was omdat er al iemand [was] opgepakt.’ ‘Later werd ik door de officier van justitie opgebeld die dat nog eens benadrukte,’ zegt ze in Het Parool. ‘Ik voel me daardoor geremd om aangifte te doen. [...] Ik vind het heel vreemd en het voelt als intimidatie.’

 

Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat de familie is afgeraden aangifte te doen: een agent zou gezegd hebben dat het niet mogelijk is aangifte te doen tegen de brandweer. ‘Dat is onjuist. Er kan wel aangifte worden gedaan,’ aldus het OM. 

Locoburgemeester: ‘Stevig evalueren’

Lex Scholten, locoburgemeester van Diemen, heeft direct na de brand een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de brandweer aangekondigd. ‘Kennelijk zijn er na de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw. Ik heb afgesproken met de brandweercommandant dat we dit stevig gaan evalueren.’ Het onderzoek wordt uitvoerd in samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie.

 

De brand in de ‘paarse flat’ van woonstichting De Key aan de Rode Kruislaan in Diemen brak uit om 3.30 uur en was rond 4.30 uur onder controle. Bij de brand raakten verder vier mensen gewond. De politie hield rekening met brandstichting en heeft een 24-jarige man gearresteerd.