Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Amaury Henderick, via Flickr
actueel

SP-fractie stelt raadsvragen: ‘Kamertekort is onverantwoord’

Sterre van der Hee,
7 augustus 2017 - 17:13

De Amsterdamse SP-fractie heeft raadsvragen gesteld over het kamertekort na eerdere berichtgeving op Folia.nl. De fractie noemt het tekort ‘onverantwoord’.

Het kamertekort in Amsterdam wordt onder meer veroorzaakt door de explosieve groei van het aantal buitenlandse studenten. De UvA kreeg dit jaar, ten opzichte van 2016, ruim drie keer zo veel buitenlandse aanmeldingen, onder meer door de start van nieuwe Engelstalige bachelors. Om aan de toekomstige vraag van binnen- en buitenlandse studenten te voldoen, zijn tot 2025 jaarlijks zo’n tweeduizend extra betaalbare kamers nodig, berekenden onderwijsinstellingen en studentenhuisvesters

De grens aan de groei van het aantal buitenlandse studenten is dan ook (zo goed als) bereikt, vindt de SP

De SP-fractie noemt de groei van het aantal buitenlandse studenten ‘onverantwoord’. ‘Prijzen van woningen stijgen rap, huisjesmelkers en oplichters profiteren van de schaarste,’ meldt SP-raadslid Erik Flentge. ‘Sommige buitenlandse studenten blijven dakloos. Des te zorgelijker, omdat zij hier soms wonen zonder familie en sociaal netwerk. Ook lokale en regionale studenten vinden als gevolg van de buitenlandse instroom geen kamer of woning.’

 

De grens aan de groei van het aantal buitenlandse studenten is dan ook (zo goed als) bereikt, vindt de SP. ‘Universiteiten en hogescholen werven om financiële redenen actief in het buitenland, zeker nadat de landelijke instroom van studenten onder druk kwam te staan door de invoering van het schuldenstelsel (ook wel het leenstelsel genoemd). De groei van het aantal studentenwoningen en kamers loopt achter bij de explosieve groei van de instroom van buitenlandse studenten.’ Raadslid Flentge: ‘Dat is onverantwoord, grenzeloos werven.’

 

De SP-fractie wil onder meer weten of de gemeenteraad voldoende wettelijk instrumentarium heeft om huisjesmelkers aan te pakken, en vraagt hoe groot de kans is dat Nederlandse studenten geen kamer kunnen vinden door de groei van het aantal internationals. Daarbij wil de fractie dat de gemeenteraad met Amsterdamse universiteiten in gesprek gaat over de groei en over een mogelijke spreiding van buitenlandse studenten in Nederland.

 

Kamervragen

Amsterdam is niet de enige Nederlandse stad met dit probleem. Universiteiten, hogescholen en studentenhuisvesters reserveren ieder jaar kamervoorraden voor internationale studenten, omdat die vanuit het buitenland moeilijker een kamer kunnen vinden. In veel steden is die voorraad nu op, schreef dagblad Trouw: de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) zou, sneller dan in andere jaren, de kamers in Utrecht, Rotterdam, Zwolle, Maasticht, Groningen en Tilburg hebben vergeven.

 

Tweede Kamerleden Sandra Beckerman en Frank Futselaar (beiden SP) hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap reageren ook op de explosieve groei van het aantal buitenlandse studenten. Zo willen de Kamerleden onder meer weten welke maatregelen het kabinet neemt om het kamertekort ‘per direct en structureel’ op te lossen.

 

Op dit moment studeren en wonen zo’n 112.000 internationale studenten in Nederland, schrijft onderzoeksbureau Nuffic. Dat is het hoogste aantal ooit gemeten. Zo’n 81.000 internationale studenten volgen een volledige studie, de rest volgt slechts een deel van de studie in Nederland.

 

Bekijk hier de raadsvragen van de SP-fractie in Amsterdam.