Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jente Buskes
actueel

‘In mijn kamer stinkt het, het raam is gebarsten en er zit overal roet’

Sterre van der Hee,
20 juli 2017 - 13:23

Bewoners van de ‘paarse flat’ in het studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen kunnen hun spullen ophalen. Dinsdagnacht brak brand uit op de begane grond. ‘Er zit overal roet.’

Bewoners konden zich gisteravond registreren bij het gemeentehuis aan de D.J. Den Hartoglaan en werden per bus naar de flat gebracht. De 17-jarige Jente Buskes (Media & Cultuur, UvA), die op de eerste verdieping woont, mocht onder begeleiding van een medewerker van De Key de flat in. ‘We moesten langs een politiebus, zodat zij wisten wie binnen was. Mijn moeder mocht ook mee. We hoefden ons niet te identificeren.’

 

Binnen bleek het trappenhuis zwartgeblakerd. Ook was geen elektriciteit, vertelt Jente. ‘In mijn kamer stinkt het vooral. Het raam is gebarsten, en er zit overal roet. Verder viel het mee. Ik heb mijn laptop meegenomen, die doet het nog.’

De politie is op zoek naar beeldmateriaal en getuigen en houdt rekening met mogelijke brandstichting

Wie nog geen spullen heeft opgehaald, kan dat vandaag tussen 9.30 en 16.30 uur doen, schrijft woonstichting De Key in een brief aan bewoners. De stichting bekijkt de schade aan elektriciteit-, gas-, water- en internetvoorzieningen, gaat de lift controleren en gaat aan de slag met herstelwerkzaamheden. Het is onduidelijk hoe lang deze gaan duren. Ook fietsen kunnen op afspraak worden opgehaald. 

 

Onderzoek

De brand brak uit om 3.30 uur en rond 4.30 uur gaf de brandweer het seind ‘brand meester’. Bij de brand raakten vier mensen gewond en kwam een 27-jarige man om het leven. De overleden bewoner en één zwaargewonde werden – apart van elkaar – enkele uren na de evacuatie ontdekt, nadat het sein ‘brand meester’ was gegeven.

 

Drie van de vier gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Het Team Grootschalige Opsporing van de politie is op zoek naar beeldmateriaal en getuigen en houdt rekening met mogelijke brandstichting. 

 

Lex Scholten, locoburgemeester van Diemen, wil een onafhankelijk onderzoek naar het optreden van de brandweer, zo schrijft Het Parool. ‘Kennelijk zijn er na de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw,’ zegt Scholten. ‘Wij vragen ons af hoe dat kan. Ik heb afgesproken met de brandweercommandant dat we dit stevig gaan evalueren.’ Het onderzoek wordt uitvoerd in samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie.

 

Slaapplaats

Woonstichting De Key vraagt gedupeerden alternatieve woonruimte te vinden en te informeren of de inboedelverzekering vervangende huisvesting dekt. De stichting zegt ‘geschokt’ te zijn en heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor betrokkenen: 020 621 4999. Vannacht hebben alle bewoners een slaapplaats gevonden.

 

Het studentencomplex uit 1972 telt in totaal 182 studentenwoningen. Daarvan zijn er 143 verhuurd, waarvan 15 woningen zijn verhuurd aan internationale studenten. Er wonen veel UvA-studenten.