Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Banksy’-schildering van Bussemaker bij Oudemanhuispoort verdwenen

Lennart Bolwijn,
11 juli 2017 - 13:46

De muurschildering van Jet Bussemaker bij de Oudemanhuispoort is ergens in de afgelopen drie weken overgeschilderd. Vorig jaar april verscheen de Banksy-imitatie kort nadat de UvA per ongeluk over een andere muurschildering van een Syrisch meisje heen had geschilderd. Dit keer staat de UvA voor een raadsel.

‘Facility Services [FS, red.] heeft geen opdracht gegeven voor het verwijderen van het kunstwerk’ zegt Jan Griekspoor van de FS-afdeling onderhoudsmanagement. ‘Het is voor ons een raadsel wie het vernield heeft.’

Foto: Sander Verbeek
Alleen de ballon van Jet Bussemaker is gespaard

Ook een rondvraag bij de buren in het rustige hofje levert geen antwoord op. ‘Ik heb niemand het zien overschilderen,’ vertelt een bewoner. ‘Maar dat gebeurt hier. Er verdwijnt een kunstwerk en er komt wel weer iets nieuws.’

 

Toeristische attractie

De muurschildering werd meerdere keren per dag bezocht door gidsen en grote groepen toeristen die tijdens een stadsrondleiding ook een bezoek brachten aan de Oudemanhuispoort. Volgens sommige bewoners wel twintig keer per dag. ‘Dat is niet altijd leuk. Je wordt als buurtbewoner tot object gemaakt,’ vervolgt de bewoner.

 

‘En ik hoorde die toeristengidsen altijd een boel lariekoek ophangen. Dat Banksy het hier zelf kwam schilderen toen hij in Amsterdam was. Geloof je het zelf? Denk je dat Banksy weet wie Jet Bussemaker is? Maar goed, nu komen die toeristenrondleidingen gewoon voor dat “niet-blowen” bordje. Ze verzinnen wel weer wat,’ zegt hij.

Lees meer over