Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Posters De Decentralen
actueel

Bètagamma-student Pim van Helvoirt nieuwe voorzitter studentenraad

Dirk Wolthekker,
6 juli 2017 - 17:24

De centrale studentenraad (CSR) van de UvA heeft sinds vandaag een nieuwe voorzitter. Pim van Helvoirt, nummer twee op de lijst van De Decentralen, is verkozen tot nieuwe CSR-voorzitter. Vicevoorzitter is partijgenoot en PPLE-student Sasha Borovitskaya. Algemeen bestuurslid is student media en cultuur Sebastian Proos.

Met de benoeming van Van Helvoirt, Borovitskaya en Proos is het nieuwe dagelijks bestuur (db) van de CSR nog niet compleet. De CSR heeft een bestuur van vijf leden, maar wie de overige twee nieuwe leden zijn, is nog niet bekend. ‘We gaan het db misschien wat anders inrichten of de portefeuilles anders verdelen, maar daarover nemen we de komende dagen een beslissing. Dan besluiten we ook wie er nog meer in het db komen,’ zegt Van Helvoirt.

 

Pim van Helvoirt (23) volgt de opleiding bètagamma-studies op de bètafaculteit (FNWI). Daar was hij al eerder actief in de studentenmedezeggenschap, maar namens partij Lief. Zijn overstap van Lief naar De Decentralen was een pragmatische keuze. ‘Lief is alleen facultair actief, maar ik wil voor alle studenten wat doen, dus ben ik overgestapt naar de UvA-brede partij De Decentralen.’

 

Rebellen
Wat kunnen we Pim van Helvoirt verwachten? Op de kandidatenlijst van De Decentralen zei hij het afgelopen voorjaar als volgt: ‘Ik maak me zorgen, omdat een opleiding steeds meer gezien wordt als een investering in jezelf, en steeds minder als een investering in de maatschappij. Volgens mij is het primaire doel van de universiteit mensen te vormen die iets positiefs bijdragen aan de wereld, niet in de eerste plaats aan de arbeidsmarkt. De universiteit moet dus competente rebellen afleveren die kritisch kunnen reflecteren op alles om hen heen.’

Wat Van Helvoirt betreft zijn er ‘drie dingen kraakhelder’ en daar moet dan ook aan worden gewerkt. ‘Er is een gebrek aan diversiteit op onze witte universiteit, er is nog veel ruimte voor democratisering en onze universiteit moet de nodige stappen zetten om te verduurzamen. Komend jaar wil ik de studenten het gereedschap geven om het heft in eigen hand te kunnen nemen en aan het roer te gaan staan.’ Grote woorden allemaal, en het is afwachten wat ervan terecht komt, maar in een reactie op zijn verkiezingen zegt Van Helvoirt in elk geval: ‘We gaan komend jaar knallen.’ Waarmee en hoe, dat zegt hij liever nog niet.

‘We gaan komend jaar knallen.’ Hoe zegt de voorzitter liever nog niet.

Acta – AMC - FEB
De nieuwe 14-koppige CSR is inmiddels compleet, dat wil zeggen: de zetelverdeling over de partijen is bekend. In een enkel geval wordt nog nagedacht over wie de zetel zal innemen. De CSR kent zeven directe mandaten en zeven afgevaardigde mandaten, van elk der zeven faculteiten één. Na de studentenraadsverkiezingen van afgelopen mei gingen de zeven directe mandaten naar De Decentralen (3), UvASociaal (2) en De Vrije Student (2). De direct verkozen kandidaten van De Decentralen zitten dus ook gelijk in het db.

 

Inmiddels hebben de facultaire studentenraden ook besloten wie van elke raad wordt afgevaardigd naar de CSR om de CSR compleet te maken. De studentenraden van tandheelkundefaculteit Acta en van geneeskundefaculteit AMC zien geen mogelijkheid een raadslid af te vaardigden naar de CSR. Die twee zetels gaan daarom naar De Decentralen en UvASociaal, als grootste partijen. Wie de zetels gaan bezetten is nog niet bekend.

 

Namens de andere vijf facultaire studentenraden worden afgevaardigd: Loraine Smith (Hervorm FMG), Bram Jaarsma (OpRecht), Kjeld Oostra (Lief), Michele Murgia (Humanities Rally Partij) en Paul Stroet. De laatste is partijloos en een benoemde raadsassistent in de facultaire studentenraad van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Deze raad telt tien zetels, maar kon maar met negen studenten worden gevuld. Vervolgens is er een sollicitatieprocedure geweest voor een raadsassistent en daar kwam Paul Stroet uit naar voren. Hij werd ook gelijk afgevaardigde naar de CSR.

 

Update 10-07-2017, 12.00 uur:

De hele personele samenstelling van het db van de CSR is inmiddels bekend. Aan de vorige week gekozen leden Pim van Helvoirt, Sasha Borovitskaya en Sebastian Proos zijn toegevoegd twee leden van UvASociaal, te weten Ken Chew en Teodor Todercan. Beiden spreken geen Nederlands. De CSR besluit later of vergaderingen voortaan in het Engels plaatsvinden of niet. Partij De Vrije Student - twee directe mandaten in de CSR - heeft er bij monde van lijsttrekker Guido Bakker vrijwillig voor gekozen geen zitting te nemen in het db. 'We denken dat we buiten het db meer kunnen bereiken.' Wie er in de CSR komen namens Acta en het AMC is nog niet bekend.

 

De nieuwe CSR en het nieuwe db wordt deze zomer ingewerkt en gaan op 1 september officieel aan de slag.