Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Sportverenigingen gaan mogelijk VU-studenten weren

Sebastiaan van de Water,
26 juni 2017 - 17:08

Een slepende geldkwestie heeft de verhoudingen binnen de Amsterdamse studentensport op scherp gezet. Het gevolg? Studentensportverenigingen zullen in de toekomst mogelijk gedwongen zijn om UvA- of HvA-studenten anders te behandelen dan VU’ers, waarschuwt studentensportraad SSA.

Elke Amsterdamse student kan op dit moment lid worden van elke Amsterdamse studentensportvereniging, voor hetzelfde tarief. Maar aan die harmonieuze situatie komt mogelijk ten einde. Dat is de consequentie van botsend beleid tussen enerzijds de VU en anderzijds de UvA en HvA.

 

De VU voert al jaren het beleid dat alleen haar vier eigen sportverenigingen, waaronder tennisclub Tenista en roeivereniging Okeanos, in aanmerking komen voor ondersteuning. VU-studenten die een andere sport willen beoefenen moeten uitwijken naar één van de 28 verenigingen die aan de UvA of HvA zijn gelieerd. Dat gebeurt dan ook massaal. Een substantieel deel van de leden van deze UvA/HvA-verenigingen zijn in feite VU-studenten.

Foto: Gregor Rom (CC)
VU-studente Ilse Paulis won in 2016 Olympisch goud, maar is al jaren lid van UvA-vereniging Nereus

Het USC, de sportraad SSA, en de verenigingen zelf, zouden het fair vinden als de VU een bijdrage levert voor deze studenten, maar de VU weigert dat. Als reactie hierop heeft het USC namens de UvA/HvA besloten om voortaan haar eigen financiële bijdragen aan deze verenigingen te limiteren tot het aantal UvA/HvA-studenten.

 

‘Vervelende situaties’ 

Die twist heeft onheroepelijk consequenties. ‘Het wordt voor de 28 verenigingen veel aantrekkelijker om HvA/UvA-studenten aan te nemen in plaats van VU-studenten,’ laat SSA-vicevoorzitter Tomas Bozon weten. ‘Zeker als een vereniging een ledenplafond heeft, kan dat vervelende situaties in de hand werken, die haaks staan op de missie die we als SSA hebben: verbroedering binnen de Amsterdamse studentensport,’ aldus de HvA-student sport, management & ondernemen.

 

Van die verbroedering wil de VU weinig weten. Zij hebben besloten om te breken met SSA en hun eigen sportraad op te richten. Welke gevolgen dat heeft voor de Amsterdamse teams die het SSA ondersteunt voor nationale evenementen zoals de Batavierenrace en het GNSK is nog niet duidelijk, zegt Bozon: ‘We willen graag goed samenwerken, maar we hebben al maanden niets van de VU en haar te vormen sportraad gehoord.’