Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Zo duurt het 81 jaar voordat we de doelen uit het Energieakkoord halen’

Carlijn Schepers,
22 juni 2017 - 16:07

Eigenlijk zijn de gasten van de laatste sessie van Room for Discussion van dit studiejaar het best met elkaar eens: Nederland moet duurzamer. Maar hoe en hoe snel, daar moeten Ed Nijpels (VVD), Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) nog wat langer over praten.

Eigenlijk zou Marianne Thieme vandaag komen, maar die moest last minute afzeggen. ‘Zijn er toch formatieplannen?’ is de eerste vraag van de presentatoren aan haar vervanger Wassenberg. Maar dat is niet het geval. Dus mag partijgenoot en Tweede Kamerlid Frank Wassenberg op de UvA de groene politieke discussie komen voeren. Dat zal hij doen met Liesbeth van Tongeren, voormalig Greenpeace-directeur en GroenLinks-Kamerlid, en Ed Nijpels, in 1982 met 32 jaar de jongste fractievoorzitter ooit en tegenwoordig de voorzitter van de commissie die de naleving van het Energieakkoord in de gaten houdt.

‘We hebben meer energie-enthousiasme nodig’

Alle drie hebben ze zo hun persoonlijke redenen om Nederland duurzamer te maken. Wassenberg vond de natuur in het kleine dorpje aan de Belgische grens waar hij opgroeide vanzelfsprekend, maar ontdekte later dat dat het helemaal niet is. Nijpels leerde al vroeg dat als iets niet deugt, je het moet aanpakken. En Van Tongeren werd tijdens een wandeling in de bossen van Tasmanië zo gegrepen door de prachtige bomen, dat ze het niet kon verkroppen dat die gekapt werden ‘omdat dat een beetje geld opleverde’.

Energieakkoord

Een belangrijk thema als het gaat over het milieu, is het in 2013 afgesloten Energieakkoord. Daarin staat onder andere dat Nederland in 2020 14 procent van zijn energieverbruik duurzaam op moet wekken. In 2016 was dat 5,9 procent en het jaar daarvoor 5,8 procent. ‘Liggen we op schema?’ vraagt de presentator. ‘Ja’ en ‘nee,’ zeggen respectievelijk Nijpels en Van Tongeren tegelijkertijd resoluut.

 

Nijpels: ‘De planbureaus maken elk jaar een stand van zaken op over het Nederlandse energiebeleid en het Energieakkoord. Zij zeggen dat Nederland met drie van de vijf hoofddoelstellingen op schema ligt. Toen zijn er als antwoord daarop afspraken gemaakt met het bedrijfsleven, de milieubeweging en het kabinet. Op basis daarvan zeggen de planbureaus: we liggen op schema.’

 

Van Tongeren vindt het wel een goede poging, dat Energieakkoord, maar het kan wat haar betreft allemaal wel wat meer en sneller. ‘Ik mis urgentie. Nederland bungelt inderdaad onderaan de lijst van Europese landen wat milieumaatregelen betreft. We hebben meer energie-enthousiasme nodig.’ Dat vindt Wassenberg ook. ‘We zijn in één jaar 0,1 procent opgeschoten met het duurzame energieverbruik. In dit tempo duurt het nog 81 in plaats van vier jaar voordat we de doelen in het Energieakkoord halen.’ Nijpels maakt zich in ieder geval geen zorgen over het nog te vormen kabinet. ‘Het akkoord met Europa is niet vrijblijvend. Nederland moet in 2030 de CO2-uitstoot met 40% gereduceerd hebben en in 2050 CO2-neutraal zijn. Daar kan geen partij omheen.’