Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Thuisblijvende teams kosten Amsterdam podiumplek bij GNSK

Sebastiaan van de Water,
12 juni 2017 - 09:08
Betreft
Deel op

Ruim 1.500 sportieve studenten kwamen dit weekend in actie tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) in Eindhoven. 144 van die studenten droegen rondom de wedstrijden een grijze trui met een rood opschrift: 'Amsterdam'. Konden zij de eer van de hoofdstad verdedigen?

‘Dopingcontroles? Daar doen ze hier niet aan.’ UvA-student informatica en e-sporter Danny (20) lacht ontspannen. ‘Al ben ik niet zo heel erg stoned meer hoor.’ Voor het eerst in de historie zijn er dit jaar bij het GNSK ook e-sporters, ofwel gamers, aanwezig. Zij geven een geheel eigen invulling aan het credo ‘je speelt zoals je traint.

 

‘Ik weet eerlijk gezegd niet of je nou echt beter of slechter gaat presteren van wiet,’ bekent Danny. ‘Maar ze zeggen dat je het beste rendeert in de toestand waarin je het spel geleerd hebt. Dus...’

 

Hearthstone

Het spel waar Danny naar verwijst is de online game Hearthstone. Een digitaal kaartspel waar inmiddels zeventig miljoen mensen aan verknocht zijn geraakt. Die massale populariteit heeft de deuren geopend voor een cashflow waar een paard de hik van krijgt. Danny zelf is geen topspeler en wint het toernooi ook niet, maar hij draagt wel een pet met de naam van een sponsor. ‘Hoe ik aan een sponsor ben gekomen? Geen idee, dat regelt mijn manager.’

Survivalrunners in actie op het GNSK

Dat bleek geen eenvoudige opgave. Ook de squashers, basketballers en dames voetballers lieten uiteindelijk verstek gaan.

 

Het contrast met de andere nieuwe sport op het GNSK is groot: survival. Neem HvA-student Jochem Schutten (23). De oprichter van studenten survivalclub Ruig klimt vandaag over hindernissen, springt de sloot in en beukt zich door pijngrenzen heen. Zijn enige beloning is vermoeidheid en spierpijn. Vannacht moet hij proberen te slapen op een luidruchtige camping, terwijl Danny en zijn teamgenoten in een luxe, zelf meegebrachte camper mogen uitrusten.

 

Geen zaalvoetballers

Naast e-sports en survival zijn er nog zestien takken van sport op het GNSK. Maar er zijn geen achttien Amsterdamse teams. Zo ontbreekt een hoofdstedelijk zaalvoetbalteam - uitgerekend de meest populaire sport bij het USC. Hoe kan dat?

‘Ik had een team geregeld, maar zij plaatsten zich op het laatste moment voor een belangrijke play-offwedstrijd en zegden af,’ legt HvA-student Mika Bekkers (19) uit. Namens SSA moest hij de beste Amsterdamse studentensporters mobiliseren.

 

Daardoor is de winst van de Amsterdamse waterpolodames eigenlijk voor niets. Ook de judoka's en de volleybalsters grijpen goud, maar het is niet genoeg.

 

Vijfde

Tijdens de officiële prijsuitreiking blijkt er niet eens een podiumplek weggelegd voor de Amsterdammers, die genoegen moeten nemen met een vijfde plek in de ranking, ver achter eindwinnaar Nijmegen. Op de vierde plaats prijkt Wageningen, een stad waar tien keer minder studenten zijn dan in Amsterdam. Maar in de luxe camper van Danny maakt niemand zich daar al te druk om.

Lees meer over