Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans
actueel

Bestuurders UvA en HvA gaan vaker met openbaar vervoer

Willem van Ewijk,
9 juni 2017 - 14:23

Met een gedeclareerd bedrag van 36.195 euro declareerde het College van Bestuur in het tweede halfjaar van 2016 iets soberder dan het half jaar ervoor. Een hotelovernachting van rector magnificus Karen Maex in Kyoto valt wat hoger uit dan het richtbedrag uit de Regeling kostenvergoeding CvB, maar daar mag van worden afgeweken.

Het bedrag dat de vijf leden van het toen nog gezamenlijke College van Bestuur van de UvA en de HvA declareerde lag een paar duizend euro lager dan het half jaar ervoor, toen nog 39.075 euro werd gedeclareerd.

 

Het grootste deel van dat bedrag werd besteed aan binnenlandse reis- en verblijfskosten. In totaal werd daar 27.930 euro aan uitgegeven. Dit bedrag ligt een stuk lager dan het eerste half jaar van 2016, toen er nog 34.930 aan werd uitgegeven. In heel 2015 ging er nog 98.000 euro op aan deze post. Het bedrag is vooral besteed aan de chauffeursdienst van het college, aan etentjes en de huur van zaaltjes.

 

Opvallend is dat op deze post vooral kosten worden gemaakt die met de Hogeschool van Amsterdam verbonden zijn. In de tweede helft van het jaar was slechts 6.396 euro en 96 cent bestemd voor de UvA, de overige 20.000 werd uitgegeven door de hogeschool.

Foto: Daniël Rommens
De dienstauto van het College van Bestuur

Wachten

5.266,15 euro van de chauffeurskosten ging op aan wachtgeld. Dat is de vergoeding voor de tijd dat chauffeurs niet reden, maar wachtten tot een collegegelid weer uit een afspraak kwam. Ook dit bedrag ligt lager dan een half jaar ervoor, toen er nog bijna negenduizend euro aan werd uitgegeven.

 

In totaal werd een bedrag van 36.241,61 euro aan de chauffeursdienst uitbetaald. Dit bedrag ligt weer wat hoger dan het eerste halfjaar van 2016, toen er nog 34.930 euro aan werd uitgegeven. Het bedrag ligt bovendien hoger dan het totaal aan binnenlandse reiskosten omdat ook de secretarissen van het bestuur van de dienst gebruik maken en coördinerende werkzaamheden van de chauffeursdienst niet bij het totaalbedrag zijn opgeteld.

Foto: Grand Prince Hotel
Het hotel waar Karen Maex verbleef

Fiets

De collegegeleden lijken er vaker voor te kiezen om de dienstauto te laten staan en gaan in plaats daarvan met het openbaar vervoer. Zo declareerde rector magnificus Karen Maex op 18 september een busritje van 1,37 euro. Collegevoorzitter Geert ten Dam, die er bekend om staat graag te fietsen gebruikte op 8 november een OV-fiets.

 

Kyoto
Karen Maex verbleef vier nachten in het Grand Prince Hotel Kyoto voor een bedrag van 840 euro. Ze komt daarmee op een bedrag van 210 euro per nacht. Dit bedrag ligt boven het bedrag uit de Regeling kostenvergoeding CvB die de UvA en de HvA zelf hebben opgesteld. Daarin is voor buitenlandse dienstreizen een bedrag van 175 euro per nacht vastgesteld. Maar van deze bedragen kan met toestemming van de voorzitter van de Raad van Toezicht worden afgeweken.

‘Het hotel lag dicht bij de congreslocatie’

‘Dat is in dit geval gebeurd,’ laat een UvA-woordvoerder weten. ‘Het hotel lag dicht bij de congreslocatie en ook andere congresgangers sliepen in het hotel. De organisatie wilde alle bezoekers graag op dezelfde plek onderbrengen.

 

RTL Nieuws
Anderhalf jaar geleden besloot het CvB voortaan ieder half jaar inzicht te geven in haar declaraties, nadat RTL Nieuws de resultaten van een wob-verzoek naar declaraties van universiteiten had gepubliceerd en bij de UvA tot opvallende bevindingen kwam.

 

Zo reisde rector magnificus Dymph van den Boom in het kader van een werkbezoek voor negenduizend euro naar en binnen Brazilië. Een vertrekkende bestuurder kreeg een cursus aan Harvard Business School cadeau. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap liet naar aanleiding van de publicatie een onderzoek uitvoeren door de Inspectie voor het Onderwijs en riep universiteiten op voortaan sober te declareren.