Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Rob Croes (Anefo)
actueel

‘UvA overtreedt de regels bij selectie geneeskunde’

Henk Strikkers,
26 mei 2017 - 09:10

De manier waarop de UvA eerstejaarsstudenten selecteert voor de studie geneeskunde is in strijd met de wet, vinden het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR).

Vanaf dit jaar mag er door een nieuwe wet niet meer worden geloot wanneer er te veel studenten zijn voor een studie. De opleidingen moeten zelf een selectieprocedure opzetten waarin niet enkel rekening gehouden mag worden met eindexamencijfers of kennis. Bij veel studies moet je daardoor ook een motivatiebrief schrijven of een soort sollicitatiegesprek voeren.

 

Voorselectie

Dat is niet het geval bij de UvA-studie geneeskunde, schrijven ISO en LSR vandaag. Daar wordt volgens hen een eerste schifting gemaakt op basis van een kennistest. Op basis van de resultaten bij die toets wordt besloten of studenten worden uitgenodigd voor een tweede selectieronde. ‘Studenten die in de eerste ronde slecht presteren worden direct afgewezen. Deze afwijzing houdt geen rekening met de non-cognitieve vaardigheden van de student,’ stelt Gabriël van Roosmalen van het LSR.

 

In De Telegraaf reageert UvA-woordvoerder Laura Erdtsieck dat studenten die vermoeden dat ze onterecht zijn afgewezen zich moeten melden bij het LSR. ‘Wij zullen die klachten ook zorgvuldig bekijken.’

 

Leiden en Groningen

De UvA is niet de enige universiteit waar het volgens ISO en LSR fout gaat. Ook de universiteiten in Leiden en Groningen zouden vergelijkbare procedures gebruiken.

 

Het ISO is met de Landelijke Studenten Vakbond de belangrijkste behartiger van studentenbelangen in Nederland. Het Landelijk Studenten Rechtsbureau helpt studenten met gratis juridisch advies en in rechtszaken over hun studie.