Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Update: HvASamen wint 9 van 12 zetels voor studenten in CMR

Evelien Frenkel,
23 mei 2017 - 18:10

Partij HvASamen heeft negen van de twaalf zetels voor studenten in de Centrale Medezeggenschapsraad gewonnen. Dat bleek vanmiddag bij de bekendmaking van de uitslag in het café van het Benno Premselahuis.

Negen van de twaalf student-leden van de CMR zijn komend jaar afkomstig van HvASamen, de enige partij die actief is op de HvA. De overige drie verkozenen zijn kandidaten die op individuele titel campagne voerden. Opvallend is dat Stefan Vuijst, die dit jaar lid is van het dagelijks bestuur van de CMR, niet herkozen is.

 

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Opkomst

In vergelijking met vorig jaar was de opkomst tegenvallend. Waar vorig jaar 8 procent van de studenten stemde, was dat dit jaar slechts 5 procent. Daarmee is de opkomst op ongeveer hetzelfde niveau als twee jaar geleden.

 

Pauline Heijne, voorzitter van het Centraal Stembureau (CSB), wijt de lage opkomst aan het gebrek aan promotie. ‘Niemand is officieel verantwoordelijk voor het promoten van deze verkiezingen. Wij moeten de verkiezing in goede banen leiden, maar de studenten moeten zelf hun kandidaatstelling onder de aandacht brengen.’ Heijne heeft dan ook grote bewondering voor iedere student die heeft meegedaan aan de verkiezing. ‘Ik weet niet of ik het zelf had gedurfd.’

 

In de Centrale Medezeggenschapsraad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die met het bestuur praten over beleid op de hogeschool. Er zijn ieder jaar verkiezingen voor studenten en om het jaar verkiezingen voor medewerkers. HvA-medewerkers mogen volgend jaar weer stemmen.

 

HvASamen laat weten dat het ‘tijd is voor een feestje’. ‘Dit toont aan dat een partij meerwaarde heeft in de medezeggenschap en dat de onderwerpen die wij aankaarten echt leven op de HvA. We vertegenwoordigen nu 65 procent van de studenten die de moeite hebben genomen om te stemmen,’ schrijft voorzitter Achraf el Johari, die zelf ook verkozen is in de raad. ‘Inclusiviteit, democratisering en decentralisering. Daar gaan we ons het komende studiejaar hard voor maken.’

 

Op 24 mei is om 9 uur de reactie van HvASamen-partijvoorzitter Achraf el Johari toegevoegd.