Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Studenten tevreden over stage, ontevreden over internationalisering

Carlijn Schepers,
18 mei 2017 - 09:26

Het thema stage-ervaring wordt het best beoordeeld door studenten in de Nationale Studenten Enquête. Ze zijn het meest tevreden over hun stage en de begeleiding door het stagebedrijf, maar minder over de stagevoorbereiding en -begeleiding door de opleiding.

De bijna drienhonderdduizend voltijdstudenten in het hbo en op de universiteit die de enquête invulden zijn behalve over de stage ook over het algemeen tevreden over de opleiding die zij op dit moment volgen. Ze waarderen hun studie met 3,96 punten van de 5. De stijgende lijn die er sinds 2013 was in deze tevredenheid stagneert dit jaar wel, vorig jaar was de score ook 3,96. Universitaire bachelorstudenten zijn het meest tevreden over hun studie (4,09 punten) en associate degreestudenten het minst (3,78 punten).

 

De HvA meldt op haar websiteEnkel universiteiten en hogescholen krijgen het volledige rapport over hun eigen instelling. Deze rapporten zijn niet openbaar toegankelijk. dat HvA-studenten wel tevredener waren met hun studie dan vorig jaar. 74 procent zou tevreden of zeer tevreden zijn. ‘Met deze score horen wij tot de beste grote hogescholen in de Randstad en daar mogen we trots op zijn,’ zegt rector Huib de Jong daarover. De UvA laat weten eveneens vooruitgang te hebben geboekt op studenttevredenheid. Vorig jaar was de gemiddelde score nog 4,01 op een vijfpuntsschaal, dit jaar is dat 4,03.


Kwaliteit
Ruim 728.000 studenten van zeventig hogescholen en universiteiten werden aangeschreven door Stichting Studiekeuze123. Van hen deed 38,6 procent mee aan de jaarlijkse enquete waarin over allerlei aspecten van de studie een mening wordt gevraagd, zoals inhoud, voorbereiding op de arbeidsmarkt, studiefaciliteiten en studielast. Hoewel de meeste studenten tevreden zijn over hun opleiding, kunnen er ook dingen beter. Verbeterpunten voor studies en instellingen zijn vooral zaken die te maken hebben met de informatievoorziening en de zorg voor kwaliteit.

 

Op het thema internationalisering geven studenten hun universiteiten en hogescholen gemiddeld de laagste score. Het gaat dan vooral over de kansen die studenten krijgen om naar het buitenland te gaan en in hoeverre zij worden aangemoedigd in contact te komen met andere culturen.

Naast de stagnerende tevredenheid en de goede beoordeling van de stage, valt op dat er een hogere tevredenheid is onder wo-studenten dan onder hbo-studenten. Ook zijn jongere studenten en mannelijke studenten over het algemeen positiever. Associate degreestudenten mogen dan wel het minst tevreden zijn over het grootste deel van de thema’s, hun waardering neemt de afgelopen jaren wel het meest toe. Als de verschillende sectoren worden vergeleken dan valt op dat interdisciplinaire opleidingen het hoogst worden beoordeeld en de sector taal en communicatie het laagst.