Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Video | Toeristen verdringen studenten in UvA’s Atrium

10 mei 2017 - 17:29

Het Atrium wordt sinds een aantal weken overspoeld door voornamelijk Spaanstalige toeristen. Een bedrijf dat rondleidingen door Amsterdam verzorgt heeft zich gevestigd in de universiteitsmensa. Dat betekent duwen, dringen, grote groepen voor de deur en lange rijen bij de koffiebalie.

Op de vitrine met broodjes en snacks hangt zelfs al een briefje in het Spaans: ‘Solo se paga con tarjeta’ (‘Alleen betalen met pin’) en ook sommige medewerkers spreken inmiddels een woordje Spaans voor de voornamelijk Spaanstalige toeristen. Sinds er geen colleges meer zijn en de medewerkers zijn vertrokken uit het BG5-gebouw, is het in het Atrium een stuk rustiger. De extra omzet door de toeristen komt voor Cormet, dat de catering verzorgt op alle UvA- en HvA-locaties, dus niet slecht uit. Voor de studenten is het minder prettig dat ze hun café moeten delen met hordes toeristen.

Sandeman’s NewEurope heeft zich sinds een aantal weken gevestigd in het Atrium Café. Het is de pauzelocatie van de gratis rondleidingen, waarin de deelnemers bij een tafel in de hoek meteen tickets kunnen aanschaffen voor betaalde tours. Hierna verzamelen de groepen zich weer voor het Atrium om hun tour te vervolgen. Hoewel het bedrijf claimt toestemming te hebben van zowel cateraar Cormet als de UvA, weet UvA-woordvoerder Yasha Lange van niets. Hij gaat navragen hoe het bedrijf in een van de universiteitsgebouwen is terechtgekomen.

Sommige medewerkers spreken inmiddels een woordje Spaans voor de voornamelijk Spaanstalige toeristen

Reuring

Noortje van Zeyl van Cormet kwam een tijdje terug in aanraking met het tourbedrijf, vertelt ze. ‘Ze vertellen over UvA-locaties in hun rondleidingen over de cultuur en geschiedenis van Amsterdam, dus toen ze vroegen of het Atrium hun standaard pauzestop mocht worden, vond ik dat wel passen.’ Van Zeyl zegt dat Cormet een commercieel contract heeft met de UvA en de universiteit in het kader daarvan toestemming heeft gegeven. ‘Het was een tijd lang rustig in het Atrium, dus zowel de UvA als Cormet vinden het fijn dat er weer reuring is.’

Wel ontvangt de cateraar al sinds vorige week klachten van studenten over de drukte en lange wachtrijen. ‘Dat vinden we vervelend, dus hebben we besloten dat het Atrium deze week voor het laatst de pauzelocatie is van de rondleidingen.’ Wel is er al een nieuwe locatie op het oog; het Allard Pierson Museum. Maar die plannen zijn nog niet rond. Van Zeyl verwacht daar niet dezelfde klachten, omdat er ‘een heel andere doelgroep’ komt.

Bekijk hieronder onze video over de toeristen in het Atrium.

 

Lees meer over