Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

HvA-student verslaat zijn vader voor de laatste keer

Sebastiaan van de Water,
8 mei 2017 - 09:08

De WK-finale. De Olympische finale. Twee Europa Cup finales. Hockey-international en HvA-student Valentin Verga (27) speelde in zijn carrière een karrevracht aan bijzondere wedstrijden. Eveneens bijzonder, maar om een heel andere reden, was de wedstrijd die hij gistermiddag speelde.

Valentin Verga gold als brutaal, lastig en verrekte talentvol, toen hij tien jaar geleden overstapte van een kleine hockeyvereniging uit Almere naar de traditionele topclub Amsterdam. Daar groeide de HvA-student toegepaste psychologie uit tot een internationale topspeler.


In dezelfde periode beleefde Almere zijn eigen succesverhaal, door stapsgewijs promotie af te dwingen naar de hoofdklasse, het hoogste niveau van Nederland. De stuwende kracht achter die ontwikkeling? De Argentijnse hoofdtrainer Alex Verga, de vader van Valentin.


Gistermiddag stonden vader en zoon tegenover elkaar, tijdens Almere tegen Amsterdam, het laatste competitieduel van het reguliere seizoen.

Trainer Alex Verga, met zijn zoon in de achtergrond

Oppermachtig

Dat de Almeerse promovendus op eigen veld geen schijn van kans maakte tegen de Amsterdamse titelkandidaat werd snel duidelijk. Na dertien minuten spelen had HvA-alumnus Mirco Pruijser (Johan Cruyff Academy; JCA) namens Amsterdam al twee keer gescoord. Valentin zelf schoot vlak na rust de 0-3 binnen en besliste daarmee het duel, al bleef zijn vader volharden in felle aanwijzingen vanaf de kant.


HvA-student Terrance Pieters (eveneens JCA) deed in de slotfase wat terug namens de thuisclub. Het twintigjarige talent bepaalde de einduitslag op 3-1, na een voorzet van Manuel Verga, het broertje van Valentin.


‘Natuurlijk, tegen mijn vader en broertje spelen was mooi,’ sprak Valentin na afloop, terwijl het zweet nog over zijn hoofd droop. ‘Zeker omdat mijn vader na dit seizoen stopt als trainer. Ik sliep vannacht in mijn oude huis in Almere, waar mijn ouders nog altijd wonen. Maar ik moet bekennen dat ik op het veld totaal niet met dit thema bezig was. Ik focus op presteren.’

Terrance Pieters

‘Ik vind dit een rare vraag’
Gevraagd of hij had genoten van zijn eigen acties, antwoordde Valentin met een dosis directheid waar zowel hij als zijn vader om bekend staan. ‘Ik vind dit een rare vraag. Er telde maar één ding vandaag. De winst. Ik wil niet arrogant doen, maar dit is de beste competitie ter wereld. De crème de la crème, geen wedstrijdje van niks waar het gaat om leuke acties. Ik ga ook niet terugblikken op het seizoen tot dusver. Want dit seizoen is nog niet voorbij. We hebben ons nu geplaatst voor de play-offs om het kampioenschap. Dáár moet het gaan gebeuren,’ aldus Valentin.

 

Almere-speler en HvA-student Terrance Pieters (20) zag na afloop minder bezwaar om te reflecteren op het seizoen van zijn club. ‘Het was voor iedereen bij deze club een droom om ooit in de hoofdklasse te spelen. Dat hebben we dit jaar gedaan en dan ook nog eens op een frivole, aanvallende manier. Nu moeten we in de play-offs om lijfsbehoud gaan strijden. Of dat nou gaat lukken of niet, de club zal altijd trots blijven op het voorbije jaar.’