Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ellen de Monchy
actueel

Sport Kort | Nereus wint wereldbeker, Ascrum viert lijfsbehoud

Sebastiaan van de Water,
8 mei 2017 - 12:17
Betreft
Deel op

Dat de Nereus Acht dit weekend in Belgrado überhaupt mocht deelnemen aan de wereldbeker voor landenteams gold al als een grote eer voor de Amsterdamse studentenclub. Maar dat de boot, met daarin zeven UvA/HvA-studenten, die wereldbeker nog zou winnen ook, durfde zelfs de meest trouwe Nereusfan niet te hopen.

 

Nereus, getooid in het tenue van de Holland Acht, ging rap van start tijdens de race van twee kilometer, maar zag halverwege Groot-Britannië langszij komen. Vijfhonderd meter voor de finish keken de Amsterdammers nog steeds tegen een kleine achterstand aan, maar dankzij een flinke eindspurt gleden ze uiteindelijk toch als eerste over de streep.


Met een eindtijd van 5:30:980 dook de Nereus Acht niet alleen onder het eigen clubrecord, de tijd is tevens sneller dan de tijd waarmee de ‘echte’ Holland Acht vorig jaar bij de Olympische Spelen van Rio de bronzen medaille veroverde. ‘Dat we dit als studententeam voor elkaar krijgen is echt gewoon fantastisch!’ zegt stuurvrouw Dieuwke Fetter, die een aantal pittige dagen achter de rug heeft. ‘Het was zenuwslopend. De eerste race op zaterdag verliep niet optimaal. Toen hebben we besproken wat zondag anders moet, en in de finale verliep alles gewoon helemaal volgens plan. Ze hebben gewoon keihard geroeid, iedereen is euforisch.’

 

Amsterdamse studenten blijven in ereklasse rugby
Voor het eerst in haar historie is het Ascrum gelukt om zich te handhaven op het hoogste rugbyniveau van Nederland, de ereklasse. Dankzij vier zeges in de laatste vijf duels eindigde de club, die lang voor degradatie moest vrezen, uiteindelijk ruim boven de gevarenzone. Desondanks zal er volgend seizoen een team van Ascrum in de eerste divisie spelen. Ascrum II veroverde vorige week namelijk het kampioenschap in de tweede klasse.

 

UvA-student verkast naar FC Den Bosch
UvA-student communicatie Dennis Kaars (28) heeft dan toch zijn profcontract te pakken. De voetballer van derde divisionist De Dijk ondertekende vrijdag een verbintenis voor twee jaar bij Jupiler League club FC Den Bosch. Met liefst 41 doelpunten in het huidige seizoen geldt Kaars als de onbetwiste topscorer van de Nederlandse velden. Vier maanden geleden zag de spits nog een transfer naar eredivisieclub Sparta afketsen.

Lees meer over