Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jasmijn Van Raemdonck
actueel

Studenten willen met pubquiz brug slaan naar vluchtelingen

Jasmijn Van Raemdonck,
24 april 2017 - 12:10
Betreft
Deel op

Samen met twee vluchtelingen organiseerde een groepje UvA-studenten bèta-gamma een pubquiz in ontmoetingsplaats Boost in Amsterdam-Oost. Ze willen de nieuwkomers helpen Nederland beter te leren kennen en tegelijkertijd een brug slaan tussen Nederlanders en nieuwkomers.

De groep van zo’n veertig studenten, buurtbewoners en vluchtelingen komt vrijdagmiddag samen in de hal van de ontmoetingsplaats aan de Ringdijk. Op de dranklijst bij de bar in de hoek van de hal staan de dranken zowel in het Nederlands als in het Arabisch genoteerd.

 

‘Wij moeten strijden tegen andere groepjes,’ legt een bèta-gammastudent uit aan haar team. Voor de meeste deelnemers is het concept ‘quiz’ volledig nieuw. ‘Er komen vragen over dingen die echt Nederlands zijn,’ kondigt organisator en UvA-student Stanley Kelder aan.

‘Het lijkt allemaal ver weg, maar die nieuwkomers zitten gewoon bij ons om de hoek.’

Om de hoek
‘Stanley kwam op het idee om iets voor vluchtelingen te doen,’ vertelt de 23-jarige bèta-gammastudent Mirjam Bruinsma. Deze locatie, waar vluchtelingen dagelijks komen om de Nederlandse taal te leren, leek de studenten hiervoor ideaal.

 

‘De bedoeling van de quiz is om iets te doen met de Nederlandse taal en om nieuwkomers Nederland te leren kennen. Bijvoorbeeld: waar moet je heen met Koningsdag?’ legt Bruinsma uit.

 

Via Boost kwamen de studenten in contact met twee nieuwkomers die samen met hen de quiz in elkaar wilden steken. ‘Deze quiz is goed om de brug te slaan tussen studenten en nieuwkomers,’ zegt Bruinsma. ‘Het lijkt allemaal ver weg wanneer je het op het nieuws ziet, maar die nieuwkomers zitten gewoon bij ons om de hoek.’

 

Aan zes ronde tafels zitten gemengde teams van ongeveer zeven personen. Elk team telt twee Nederlandse deelnemers die de vluchtelingen extra uitleg kunnen geven bij de vragen.

 

Onder het motto ‘met een hongerige maag kan je niet denken’ wordt brood met humus en kruidenkaas, chips en druiven aangedragen. Na overleg over de strategie en het bedenken van een groepsnaam is het tijd om aan de quiz te beginnen. Wat volgt zijn verschillende themarondes, van onderwijs tot muziek.

Foto: Jasmijn Van Raemdonck

Bubbel
Team H.M.M. bestaat uit drie Syriërs, twee Nederlanders en een Soedanees. Een van de Nederlanders is Krijn Fletterman, student bèta-gamma. ‘Ik hoorde van de quiz omdat een studiegenoot van me het organiseerde. Het is een leuk initiatief om in contact te komen met nieuwkomers en om uit je bubbel te stappen,’ zegt Fletterman.

 

Zijn teamgenoot Elske de Waal beaamt dat: ‘Het is leuk om mensen te ontmoeten die je anders nooit zou tegen komen.’

‘Mijn vrouw en kinderen komen eindelijk hierheen’

Familie

De vragen worden op een scherm geprojecteerd. Hierbij staan ook plaatjes ter verduidelijking. Zakaria, een Syriër uit Damascus verblijft al veertien maanden in Nederland en spreekt een aardig woordje Nederlands. Zijn teamgenoot is hier nu drie maanden en heeft nog wat moeite met de taal.

 

‘Het is moeilijk,’ zegt hij. Hij maakt duidelijk dat het Arabisch enorm verschilt van het Nederlands. Als hij de vragen niet begrijpt, springen nieuwkomers zoals Zakaria in als tolk. Ook Fletterman en De Waal helpen door voorbeelden aan te halen of door gebaren te maken. Af en toe valt een Engels woord.

 

Tussen de vragen door is er tijd om elkaar beter te leren kennen. ‘Iemand koffie, thee?’ vraagt Zakaria. Hij loopt naar de bar. Als hij weer aan tafel komt zitten vertelt hij over het feestje dat hij binnenkort wil organiseren. ‘Jullie vragen niet waarom,’ verwijt hij zijn teamgenoten al lachend. ‘Mijn vrouw en kinderen komen eindelijk hierheen.’

 

Al veertien maanden heeft Zakaria zijn gezin niet meer gezien. Hij vluchtte samen met hen naar Libanon en trok daarna alleen verder naar Nederland. Nu kunnen ook zijn vrouw en twee kinderen veilig naar Nederland afreizen.

‘Het is alsof iedereen elkaar kent’

Wereldsterren
Tijdens de muziekronde vullen de teamgenoten elkaar perfect aan. Bij een vraag over het Franse duo Daft Punk weten de Nederlanders het antwoord. Als er vervolgens een rustig Afrikaans lied uit de boxen galmt, is het de Soedanese teamgenoot die weet dat deze artiest uit Nigeria komt. Céline Dion en Cheb Khaled zijn overduidelijk wel echte wereldsterren. Iedereen zingt luidkeels mee als My heart will go on en Aicha door de zaal klinken.

 

Team H.M.M. eindigt uiteindelijk op de voorlaatste plaats. De hoofdprijs, een avondje bowlen met het hele team, gaat aan hun neus voorbij. Maar dat kan de sfeer niet bederven. Elske de Waal vond het leuker dan verwacht. ‘Het is alsof iedereen elkaar kent,’ zegt ze.

Lees meer over