Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privé-archief Lisette Stuip
actueel

‘Gênant dat HvA en UvA gestreste studenten geen hulp bieden’

Jasmijn Van Raemdonck,
12 april 2017 - 17:23

Er moet meer aandacht komen voor stress bij studenten, vindt HvA-medewerker Lisette Stuip, en dat kan het best met de door haar ontwikkelde methode Studylab. De projectleider van de afdeling van studentenzaken won er gisteren de Talent Box mee.

Op zaterdag voor de tentamenweek met honderden medestudenten staan wachten aan de ingang van de bieb. Wanneer de deuren opengaan haastig een plek proberen te bemachtigen. Energyblikjes die worden opengeklikt en lege Ritalinstrips op het toilet. Stuip opent haar pitch met een zeer herkenbaar tafereel voor de doorsnee student.

 

Prestatiedruk

‘De druk om te presteren ligt tegenwoordig enorm hoog,’ stelt Stuip vast. Ze wijst erop dat ook de statistieken aantonen dat stressklachten sterk toenemen. ‘Iedere student begint met de beste bedoelingen maar het groeit gewoon boven hun hoofd,’ meent Stuip. Met haar project Studylab wil zij studenten methoden aanreiken om met prestatiedruk en stress te leren omgaan.

‘Halverwege mijn studie heb ik een breakdown gehad’

‘Ik ben op het idee gekomen toen ik zelf nog studeerde, wat niet zo lang geleden is,’ vertelt Stuip. Ze studeerde Nederlands en filosofie, aangevuld met de lerarenopleiding filosofie. ‘Ik voelde een enorme druk om alles in een keer te halen, ook om financiële redenen. Halverwege mijn studie heb ik een breakdown gehad.’ Stuip weet dat ze zeker niet de enige was die met dit probleem te kampen kreeg. Ook haar vrienden hadden er last van. ‘Ik wist niet wie me kon helpen,’ zegt Stuip.

 

Fysieke en mentale methoden

‘Het is gênant dat de HvA noch de UvA hulp aanbiedt, want veel studenten zitten ermee,’ beweert Stuip. Daarom zond Stuip haar idee in voor de Talent Box, een pitchmiddag voor innovatieve ideeën om het leven aan de hogeschool en universiteit te verbeteren. Die won ze gisteren.

 

Op haar website zegt ze over haar winnende project Studylab dat ze alle chaoten, uitstellers, stresskippen, herkansers, langstudeerders en perfectionisten wil bereiken. Deze groep wil ze tijdens zeven bijeenkomsten leren effectiever te zijn en leren ruimte te creëren in hun hoofd om de verkramping tegen te gaan.

‘Je kan ze ook gebruiken na je studie, want de prestatiedruk verdwijnt niet als je gaat werken’

Deelnemers kunnen kennis maken met zowel fysieke als mentale methoden om met stress om te gaan zoals mindfulness en yoga maar ook boksen en The Work-methode. ‘Bij deze methode leer je je eigen stressgedachte te onderzoeken. Zo leer je inzien waar die vandaan komt,’ verduidelijkt Stuip. In het tweede deel van iedere sessie gaan de deelnemers studeren volgens de Pomodoro-methode. ‘Dat wil zeggen dat ze drie kwartier studeren en vervolgens een kwartier pauze nemen,’ aldus de projectleider. ‘Zo kunnen de studenten meteen uittesten wat het effect is van de methode op hun studeergedrag.’

 

Ook UvA betrekken

Stuips wens is dat elke student op de UvA en de HvA op een plek terecht kan met zijn stressklachten. ‘Ik werk zelf aan de HvA maar ik denk dat dit voor de UvA zeker minstens even belangrijk is. UvA-studenten zijn sowieso grote denkers dus zij hebben hier ongetwijfeld ook last van,’ aldus Stuip.

 

Volgens Stuip neem je de inzichten die je opdoet tijdens cursussen zoals Studylab mee voor de rest van je leven. ‘Je kan ze ook gebruiken na je studie, want de prestatiedruk verdwijnt niet als je gaat werken.’

Lees meer over