Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: bradhoc (cc, via Flickr)
actueel

March For Science wil wetenschap hart onder de riem steken

Lennart Bolwijn,
20 april 2017 - 09:12

Wetenschap is ook maar een mening en facts kunnen ook alternative zijn. Daartegen protesteren zaterdag over de hele wereld wetenschappers, studenten en ‘bezorgde burgers’ in een March for Science. Bart Verheggen, klimaatblogger en docent Earth and Climate Sciences bij het AUC, is erbij.

Zaterdag is niet toevallig gekozen. Het is dan 22 april, International Earth Day, een dag om aandacht te vragen voor het milieu. Op die dag lopen overal ter wereld mensen mee in een March for Science: van Blantyre (Malawi) tot Sarajevo (Bosnië-Herzegovina) en van Wangdue (Bhutan) tot Rio de Janeiro (Brazilië) zijn demonstraties gepland. Op het Museumplein komt een Nederlandse stoet mensen samen om in één van de 480 marches zijn steun uit spreken aan de wetenschap, gedegen onderzoek en toetsbare waarheden. Ook in Maastricht staat een mars gepland.

‘Het gaat om een oproep voor op feiten gestoeld beleid en om steun uit te spreken voor toetsbare wetenschap’

Het initiatief komt uit Amerika, waar een wetenschapper haar frustratie uitte over de pogingen van president Trump om wetenschappers de mond te snoeren. Via social media kwam er al snel veel bijval voor het idee om een mars te organiseren, naar het voorbeeld van de Women’s MarchDe Women's March was een vergelijkbare reeks marsen naar aanleiding van de inauguratie van president Trump. In de marsen werd aandacht gevraagd voor vrouwenrechten, lgbt-rechten en geweld tegen afro-Amerikanen. in januari. Het is geen toeval dat deze mars op Earth Day plaatsvindt.

 

Meer dan klimaat

Verheggen: ‘Zowel voor de March for Science als voor Earth Day is het een belangrijk doel om mensen bewust te maken van de invloed die menselijk handelen heeft op natuur en klimaat. De optocht heeft natuurlijk wel een breder bereik: de gezondheidswetenschap heeft bijvoorbeeld net als klimaatwetenschap met veel politieke en maatschappelijke weerstand te maken, denk bijvoorbeeld aan de anti-vaccinatiebeweging. Meer in het algemeen gaat het bij de March for Science om een oproep voor op feiten gestoeld beleid en om steun uit te spreken voor toetsbare wetenschap.’

 

De autonomie van universiteiten, een kernwaarde voor objectieve wetenschap, was onlangs ook in Nederland onderwerp van discussie. Pieter Duisenberg (VVD) zette voor de verkiezingen nog vraagtekens bij het vermeende linkse karakter van Nederlandse universiteiten.

 

Niet links en niet rechts

Van Verheggen mag Duisenberg gewoon komen zaterdag: ’Iedereen die wetenschap een warm hart toedraagt is van harte welkom. Wij verwelkomen diversiteit en daar hoort politieke diversiteit natuurlijk ook bij. Wel is het natuurlijk zo dat wetenschapsbeoefening op zichzelf niet politiek is en ook niet door de politiek gestuurd zou moeten worden. Om het bij mijn eigen vakgebied te houden: CO2-moleculen zijn noch links, noch rechts. Ze absorberen gewoon infraroodstraling.’

Lees meer over