Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Asva
actueel

LSVb en ISO demonstreren voor investeringen in hoger onderwijs

Dirk Wolthekker,
11 april 2017 - 15:05

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) organiseren vandaag een gezamenlijke demonstratie om te eisen dat de opbrengsten van het leenstelsel in het hoger onderwijs worden geïnvesteerd. Ze vrezen dat een nieuw kabinet dit niet zal doen.

‘De investeringen afkomstig uit de afschaffing van de basisbeurs leiden per saldo niet tot een investering in het hoger onderwijs. Dat betekent dat een belofte aan studenten op het punt staat te worden gebroken. Het geld per student gaat aankomende jaren alleen maar verder afnemen.’ Dat schrijven de studentenorganisaties ISO en LSVb in een gezamenlijke brandbrief aan de vier partijen die momenteel proberen een kabinet in elkaar te timmeren. ISO-Voorzitter Jan Sinnige is razend: ‘We voelen ons belazerd. Er is ons een investering beloofd en nu staan studenten, wederom, met lege handen.’ ISO en LSVb organiseerden vandaag gezamenlijk een demonstratie in Den Haag om druk op de partijen te zetten.

 

Meerjarenramingen

De vier partijen die willen samenwerken in een nieuw kabinet – CDA, D66, GroenLinks en VVD – zijn bij hun onderhandelingen nog niet toegekomen aan de onderwijsparagraaf, maar drie van de vier zijn wel verantwoordelijk geweest voor de invoering van het leenstelsel; alleen het CDA was toen tegen. LSVb en ISO baseren hun brief – waarin ze het leenstelsel ‘een woekerpolis’ noemen – op cijfers uit de meerjarenbegrotingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen en het ministerie van Economische Zaken. Daaruit blijkt volgens beide studentenorganisaties ‘dat zelfs in het meest positieve scenario de bijdrage van het Rijk per universiteitsstudent gaat dalen’.

De daling van de rijksuitgaven per student is al jaren een zorg, ook van universiteits- en hogeschoolbesturen. LSVb en ISO hebben becijferd dat in het jaar 2000 de rijksbijdrage 19.900 euro per universitaire student per jaar bedroeg. ‘In 2025 is daar slechts 14.300 euro van over. Voor hogeschoolstudenten is de daling iets minder sterk, maar ook wel degelijk aanwezig. Zij gaan er de komende jaren ook aantoonbaar niet op vooruit.’ LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout zegt in de brief: ‘Elke keer weer wordt er bezuinigd op studenten: van de verhoging van het collegegeld tot de afschaffing van de basisbeurs. Het is schandalig dat studenten niks terugkrijgen voor deze offers.’

 

Voor een dubbeltje op de eerste rang

Ondanks de klachten van de LSVb en ISO is het geenszins gezegd dat de meerjarenbegrotingen van de twee departementen ook realiteit worden. Immers: de onderhandelende politieke partijen kunnen best besluiten extra geld uit te trekken voor het hoger onderwijs, maar LSVb en ISO vrezen dat dit niet zal gebeuren. Ze schrijven: ‘Als de formerende partijen besluiten de investeringen die zijn beloofd door het afschaffen van de basisbeurs helemaal weg te strepen, zakt de rijksbijdrage helemaal in. Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren.’